Event Partners:  
   
 
   
 
   
 
 
 
   
 
   

 
 
 
 
 

 
 

POTOVALNE INFORMACIJE


Lokacija Collecte:
Gospodarsko razstavišče
Dunajska cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

INTERAKTIVEN ZEMLJEVID:

 

PARKIRIŠČA


Kliknite za povečavo

JAVNI PREVOZ


Letalo

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je osrednje slovensko letališče, ki leži približno 25 kilometrov severno od prestolnice, in je povezano z večjimi evropskimi mesti.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana
Zgornji Brnik 130 a, Brnik
Telefon: +386 4 206 10 00
Informacije o letih: +386 4 20 61 981

Kako od letališča do Ljubljane?

Avtobus
Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana ima dobre avtobusne povezave z najbližjima mestoma, Ljubljano. Potovanje traja 45 minut. Vozovnico kupite na blagajnah avtobusne postaje ali na avtobusu. Informacije o cenah vozovnic in voznem redu dobite v klicnem centru AP Ljubljana, na telefonski številki: 090 42 30 ali na www.ap-ljubljana.si.

Med letališčem Jožeta Pučnika in Ljubljano vozi tudi direktni zasebni avtobus. Vožnja traja pol ure, vozovnice pa lahko kupite na avtobusu. Informacije glede privatnega avtobusnega prevoza dobite na telefonski številki 00386 41 792 865 ali na www.prevozi-markun.com.

Taxi
Taksiji so vam na voljo pred letališko stavbo skladno z voznim redom letal. Cena prevoza z letališča do središča Ljubljane je približno 35 EUR (odvisno od oddaljenosti lokacije). Za rezervacijo oziroma dodatne informacije lahko pokličete na telefon: 04 206 16 78 ali jih poiščete na spletnih straneh www.skokica.com/info.

Lahko pa izkoristite tudi GoOpti prevoz.

Vlak

Redne železniške povezave omogočajo notranji in mednarodni potniški promet ter ponujajo številne ugodne možnosti za načrtovanje zasebnih in službenih potovanj z vlakom. Vozni redi, informacije o prodajno-informacijskih centrih in postopkih rezervacije vozovnic prek spleta so vam na voljo na spletnih straneh Slovenskih železnic.

Z AVTOM V SLOVENIJO


V Slovenijo se lahko pripeljete skozi Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško.

Prometni predpisi so usklajeni z evropskimi standardi, vendar si je koristno zapomniti nekaj posebnosti. Motorna vozila morajo imeti vedno prižgane zasenčene luči, tudi podnevi. Meglenke so dovoljene, ko je vidljivost pod 50 m. Tujim voznikom svetujemo, naj imajo v vozilu komplet nadomestnih žarnic, ki je sicer obvezen za slovenske voznike.

Med 15. novembrom in 15. marcem – ali prej oziroma pozneje, če tako narekujejo zimske vozne razmere, kot sta sneženje in poledica – morajo imeti osebna vozila in vozila z največjo dovoljeno težo 3,5 tone zimsko opremo: zimske pnevmatike na vseh kolesih oziroma letne pnevmatike na vseh kolesih in zimske verige. V obeh primerih velja, da je najmanjša dovoljena globina profila 3 mm.

Dovoljena količina alkohola v krvi je 0,50 g/l za voznike osebnih avtomobilov in motocikliste in 0,00 g/l za poklicne voznike.

Prometne informacije za Slovenijo so 24 ur na dan dostopne na Prometno-informacijskem centru DARS-a ali na AMZS:

Prometno-informacijski center DARS-a
Telefon: +386 1 518 8 518

Informacijski center AMZS
Telefon: +386 1 530 53 00

CARINA IN POTOVALNI DOKUMENTI


Vizumi in Schengen

Če potrebujete vizum, morate to urediti pred prihodom v Slovenijo, zato vam svetujemo, da zanj čim prej zaprosite. Za več informacij in seznam držav, katerih državljani potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo, obiščite spletno mesto Ministrstva za zunanje zadeve.

Carinski predpisi za občane

Na spletnih straneh Carinske uprave Republike Slovenje najdete informacije o uvozu alkoholnih pijač, tobačnih izdelkov in omejitve, ki se nanašajo na farmacevtske izdelke, rastline, orožje itd.

Zvezek ATA

Zvezek ATA (angl. ATA Carnet) je mednarodni carinski dokument za brezcarinski začasni uvoz reklamnih vzorcev, strokovne opreme in blaga, ki bo predstavljeno ali uporabljeno na sejmih, predstavah, razstavah in podobnih prireditvah. Za podrobnejše informacije o Zvezku ATA obiščite spletne strani Mednarodne trgovinske zbornice (v angleščini) ali Gospodarske zbornice Slovenije.

KORISTNE INFORMACIJE


Bančne storitve, kreditne kartice in bankomati

1. januarja 2007 je evro postal uradna valuta v Sloveniji za gotovinsko in negotovinsko poslovanje. Negotovinsko plačevanje s kreditnimi ali debetnimi karticami je mogoče na vseh terminalih POS. Plačujete lahko s karticami MasterCard, Maestro, Visa, Visa Electron, Amex in Diners, denar pa lahko dvigate na bankomatih različnih bank po vsej Sloveniji s karticami MasterCard in Visa ali Maestro, Cirrus in Visa Electron Plus, če so na bankomatih njihove nalepke.

Banke so odprte med tednom od 9:00 do 12:00 in od 14:00 do 17:00, nekatere tudi ob sobotah od 9:00 do 12:00.

Denar lahko zamenjate v menjalnicah, hotelskih recepcijah, turističnih agencijah, bencinskih črpalkah in večjih nakupovalnih centrih.

Pošte

Poštni uradi so odprti med tednom od 8:00 do 18:00 in ob sobotah od 8:00 do 12:00.

Trgovine

Odpiralni čas trgovin ni strogo določen.
Od ponedeljka do petka: od 07:00-09:00 do 20:00-21:00
Sobota: od 9:00 do 14:00-18:00
Nekatere trgovine so odprte tudi ob nedeljah.

Kajenje

V Sloveniji je od avgusta 2007 v veljavi zakon, ki prepoveduje kajenje v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Električna napetost

Električna napetost je v Sloveniji 230 voltov, 50 Hz. Uporabljajo se evropski okrogli vtikači z dvema konektorjema. Adapterje lahko kupite na letališčih, veleblagovnicah, trgovinah s tehnično opremo in specializiranih trgovinah.

Telefonski sistem

Telefonska področna koda države: +386
Koda za mednarodne klice: 00
Informacije o telefonskih naročnikih v Sloveniji: 1188
Informacije o telefonskih naročnikih v drugih državah: 1180

Nujne telefonske številke

Policija: 113
Reševalci: 112
Gasilci: 112
Pomoč na cesti: 1987

* Organizacija dogodkov

Časovni pas

Srednjeevropski čas: GMT + 1
Srednjeevropski letni čas: GMT + 2 (od konca marca do konca oktobra)

(vir: http://www.eu2008.si/si/)
 
Tromostovje, Ljubljana
(foto: Maja Plohl)
Prešernov spomenik, Ljubljana
(foto: Maja Plohl)
Reka Ljubljanica
(foto: Maja Plohl)
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke