Event Partners:  
   
 
   
 
   
 
 
 
   
 
   

 
 
 
 
 

 
 

TEMATSKA RAZSTAVA

Lokacija: dvorana B2

 


foto: osebne znamke Collecte
 

COLLECTA V FILATELIJI

pripravlja: Anton Simončič, Filatelistično društvo Ljubljana

Dvanajsto leto zapored prikazujemo filatelistično bero, vezano na ljubljanski mednarodni sejem zbirateljstva Collecto. Zbrali smo zanimive filatelistične izdelke,
ki le potrjujejo zbirateljsko vlogo sejma tudi po filatelistični plati. Pošta Slovenije zvesto spremlja sejem in sodeluje s svojimi izdelki. Zanimivo pa je, da ob nekaterih tujih poštah, ki so počastile sejem s priložnostnimi poštnimi žigi, tudi nekateri posamezniki pripravijo spominske ovojnice s sejemskimi motivi. To je nov pojav, za katerega smo lahko le veseli. V zbirko Collecta v filateliji uvrščamo tudi številne maksimum karte, ki so nastale zadnja leta sejma, ko smo ob osebnih znamkah izdali tudi ustrezne razglednice za izdelavo maksimum kart. Collecta je menda edini sejem v Evropi, ki se lahko pohvali z bogato filatelistično zbirko, vezano na sejem. V letošnjem letu Collecta s svojimi osebnimi priložnostnimi filatelističnimi gradivi obeležuje 100-letnico konca prve svetovne vojne in nastanka Jugoslavije ter Cankarjevo leto.
     
   
 

RAZVOJ SLOVENSKE POLICIJE OD OROŽNIKA PREK MILIČNIKA DO DANAŠNJEGA POLICISTA  

Od orožnika do  policista
Zbirka uniform, oprema nekdanjih miličnikov in prevozna sredstva milice, makete vozil in plovil današnje policije

PRIPRAVLJA: Policija in upokojeni policist Štefan Abraham

Upokojeni policist Štefan Abraham in Muzej slovenske policije predstavljata zgodovino in razvoj policije. Ogledate si lahko uniforme nekdanjega orožnika, miličnika in miličnice, uniformo, ki so jo policisti uporabljali med osamosvojitveno vojno itd. Na ogled bodo postavljeni tudi različni predmeti milice in popolnoma restavrirano vozilo nekdanje milice, legendarni Fičko.
     
   
 

LETO 1918 - KONEC IN ZAČETEK

pripravlja: Narodnega muzeja Slovenije

Na razstavi bo prikazano vsakdanje življenje v letu 1918, ki so ga sestavljajo vsakdanji drobni predmeti kot na primer denar, ki je sveta vladar, osebni predmeti/spominki, ki so jih vojaki nosili s front in drugo. Predstavljeni bodo tudi trije znameniti možje: general Svetozar Borojević von Bojna, slovenski literat in politični aktivist Ivan Cankar in general Rudolf Maister – Vojanov. Vsebina razstave bo tako predstavila sijaj in bedo vojne in povojnega obdobja, ko smo bili Slovenci kasneje razdeljeni med tri države.

     
   
 

MINIATURE FIČKOV - ZASTAVA 750

Osebna zbirka zbiratelja
Zbirka 200 modelčkov Fičko v različnih merilih
pripravljata: Tomaž Alauf in Jerneja Kozmi    

Gre za zasebno zbirko preko 200 modelčkov Fičko v različnih merilih. Z zbiranjem miniatur je pred dobrimi petimi leti začela Jerneja, ki je lastnica zbirke, kmalu zatem je zbirko obogatil Tomaž, ki je miniature predelal v več kot 100 najrazličnejših izvedenk.
Zbirka v osnovi zajema avtomobilčke  Zastava 750 v merilu 1:43, različnih barv in v različni embalaži (kartonasti oz. vitrinice). Tovrstni fički so izpod spretnih rok Tomaža različno predelani… Zaživijo v novih živahnih barvah, se spremenijo v obliko cabria, rally vozila, tovornjaka ali limuzine, pridobijo različne dodatke (prikolico, strešni prtljažnik) ali pa s pomočjo lastno izoblikovanih nalepk obudijo spomin na marsikateri dogodek, podjetje, športni klub…). Zbirka zajema tudi modelčke v večjem merilu (1:24 in 1:18) v obliki modela Fiat in Seat, ter manjših, v merilu 1:87.
     
   
     
   

MERCEDESOVE ZVEZDE SKOZI ČAS

Osebna zbirka zbiratelja
Na razstavi bodi miniaturni modelčki avtomobilov Mercedes Benz v merilu 1:43    pripravalja: Branko Gabrič

Razstava Mercedesove zvezde skozi čas je sestavljena iz modelčkov avtomobilov v merilu 1:43 in je razdeljena v tri časovna obdobja. Zajema modele od prvega patentiranega vozila leta 1886 do današnjih modernih vozil.
     
   
     
   

MINIATURE KATRC - RENAULT 4

Osebna zbirka zbiratelja
Zbirka avtomobilskih modelčkov - Renault 4    pripravlja: Robert Veronik

Na razstavi bo predstavljen model ljudskega avta Renault 4 - popularno imenovanega tudi katrca, ki je tudi v Sloveniji imel ljudski status in še vedno je precej teh vozil na cesti. Prikazana je zgodovina tega avta z modeli od prototipa do prve predstavitve na avtomobilskem salonu v Parizu leta 1961 do njenega konca izdelovanja, ko se je njena pot končala v Sloveniji v Novem Mestu leta 1992. Prikazano bo več različnih oblik in modelov, ki so bili izdelani skozi 30 let proizvodnje.
     
   
     
 

ZBIRKA NEKATERIH VOZIL, KI SE JIH SPOMINJAMO S ČASA JUGOSLAVIJE (1945–1991)

Osebna zbirka zbiratelja
Zbirka modelov avtomobilov v razmerju 1:18 in 1:43
pripravlja: Zoran Grgič

Razstavljeni modeli avtomobilov so manjši del moje zbirke, ki obsega cca 200 modelov avtomobilov v razmerju 1:18 in cca 70 modelov avtomobilov v razmerju 1:43. Zlasti čas Jugoslavije, po 2. svetovni vojni, do razpada, na področju avtomobilov, se mi zdi zanimiv. Žal je bila izbira modelov teh vozil v razmerju 1:18, navkljub vztrajnemu iskanju, prikrajšana za nekatera vozila (Zastava 101, Yugo ...), zato so omenjena vozila dodana v razmerju 1:43. Na področju bivše skupne države je bilo tudi kar nekaj tovarn avtomobilov. Nobena žal s povsem avtentično, domačo znamko – tudi kragujevško Zastavo ne moremo povsem šteti med te. Vozila formule 1 in Ferrari pa sta zanimivi že sami po sebi.

     
   
     
 

KRALJEVA ZBIRKA LJUDSKEGA MUZEJA ROGAŠKA SLATINA OB 100. LETNICI SHS

Karađorđevići skozi Kraljevo zbirko Ljudskega muzeja RS ob 100. Letnici ustanovitve kraljevine SHS.
PRIPRAVLJA: Nani Poljanec, Zavod Ljudski muzej Rogaška Slatina

100. let od ustanovitve kraljevine Slovencev, Hrvatov in Srbov

Letos  bo minilo natanko sto let od združitve v Kraljevino SHS, natančneje 1. decembra 1918, ki je trajala vse do 3. oktobra, ko se je ureditev preimenovala v Kraljevino Jugoslavijo, ki je trajala vse do 29. novembra 1945, ko je bila razglašena ustanovitev Federativne ljudske republike Jugoslavije. V tem obdobju 27. let je bila na oblasti kraljeva dinastija Karađorđević. Prav zato smo se odločili, da na letošnji Collecti 2018 obeležimo to okroglo obletnico s priložnostno razstavo določenih zanimivih eksponatov, ki so vezani na to obdobje. K sodelovanju smo povabili Ljudski muzej Rogaška Slatina (LMRS), ki med svojimi tremi zbirkami Domoznanskega oddelka v Muzeju Anin dvor predstavlja zbirke o zgodovini Rogaške Slatine in Filografsko zbirko, ki je bila pred leti že predstavljena na Colleci. Krona vseh treh zbirk pa je zagotovo Kraljeva zbirka LMRS, zbirka, ki je neposredno vezana na kraljevo dinastijo Karađorđević in je ena največjih privatnih zbirk tovrstnega koncepta v svetu. Lastnik LMRS, ljudski ustarjalec Nani Poljanec je začel intenzivno zbirati to tematiko šele leta 2008 in je v desetih letih zbral številne zgodovinsko pomembne dokumente, slike, fotografije, drobne dekorativne predmete, osebne predmete kraljeve družine. Prvo prelomnico je LMRS doživel z razsatavo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje 2009 “Kralj Aleksander med nami”. To je bila po sedemdesetih letih ena največjih razstav na to temo pri nas, saj vemo, da je bila bilo kakšna omemba ali obeležje na to temo po 2. svetovni vojni prepovedana in še dolgo let nezaželjena. Poljanec je v nadaljevanju sodeloval na številnih razstavh doma in tujini. Eden zadnjih večjih projektov je lanskoletna razstava in knjiga “Kralj Peter v slovenskih Alpah”, ki jo je ustvaril v  sodelovanju z dr. Petrom Mikša, zgodovinarjem s področja planinstva, dr. Borutom Batageljem in Dušanom Babcem. Razstava je posvečena trenutku, ko se je zadnji jugoslovanski kralj Peter II. Karađorđević s svojimi sokolskimi tovariši, 9. avgusta 1939 povzpel na najvišjo točko takratne Kraljevine Jugoslavije, na Triglav. Na letošnji Collecti 2018 bo tako iz zbirke LMRS na ogled veliko zanimivih dokumentov in eksponatov. Med njimi: orig. telegram o abdikaciji princa Jurija, številne podpisane fotografije članov kraljeve družine, foto album kraljice Marije, številni časopisi prelomnic tega obdobja, razne redke smučarske, sokolske in skavtske oznake, izredno redka ročna vezena sokolska zastava Konjeniškega odseka Beograd in še veliko tega. Nekaj eksponatov bo na Collecti predstavljeno premierno. Vabljeni k ogledu! 
     
   
     
   

LJUBLJANA V ČASU 1. SVETOVNE VOJNE

Obeležitev 100. obletnice konca 1. svetovne vojne
Na razstavi bo razstavljeno: 60 razglednic, 10 odlikovanj in medalj ter 10 značk vse iz obdobja 1914–1918
Pripravlja: Numizmatično društvo Slovenije

Ljubljana, mesto v zaledju fronte, je ob oddaljenem grmenju topov živelo drugače. Šole in večina drugih javnih zgradb so postale zasilne vojašnice in bolnišnice. Ljubljanski grad so napolnili vojni ujetniki. V tovarnah in delavnicah so delali za potrebe vojske. Ljubljančani in begunci, so doživljali vojno kot obdobje pomanjkanja, draginje in skrbi za svojce na bojiščih. Razglednice, odlikovanja in značke, ta drobna kulturna dediščina, pa ostajajo nam in bodočim rodovom kot spomin in opomin na te težke čase naših prednikov.
     
   
     
 

PRVA SVETOVNA VOJNA - SOŠKA FRONTA

Predmeti udeleženca Soške fronte
Pripravlja: Zmago Jelinčič Plemeniti

Gre za osebne predmete udeleženca 1. svetovne vojne, ki je preživel celotno dogajanje na Soški fronti. To je bil Stiegler Stjepan iz Zagreba (v tistem času) kadet  IV/35 16. Feldkompanije, kar je tudi zapisal na leseni šatulji. Predstavljeni so originalni zemljevidi iz njegove vojaške torbice, pa tudi njegov vojni dnevnik z opisi tedanjega dogajanja na fronti. Gre za le del osebne zbirke udeleženca, ki je preživel vojno in se vrnil v Zagreb. Vse pričujoče fotografije so iz tistega časa in iz krajev, kjer je sodeloval v bojih. Tudi njegova osebna fotografija je iz tistega časa.
     
   
     
 

VLADIMIR VAUHNIK - VOJAŠKA POT OD MONARHIJE DO JUGOSLAVIJE

Osebni predmeti Vladimirja Vauhnika
pripravlja: Zmago Jelinčič Plemeniti

Vladimir Vauhnik je bil slovenski oficir, ki je svojo pot začel na vojaški šoli v Mariboru za časa avstro ogrske monarhije. Sodeloval je v prvi svetovni vojni in bil večkrat odlikovan. Po vojni je bil v vojski kraljevine Jugoslavije, kjer je bil za svoje vzorno delo dostikrat odlikovan. Pred začetkom druge svetovne vojne je bil vojni ataše v Berlinu od koder je pošiljal izredne in točne podatke, ki pa jim v generalštabu niso verjeli. Tudi zato ne, ker je hrvaška struja v vojski delovala v smeri rušenja države, kar se je pokazalo kasneje ob pristopu tako imenovane Neodvisne države Hrvaške k paktu s Hitlerjem in Musolinijem. Med vojno je deloval za angleško obveščevalno službo v Zagrebu, od koder je moral med vojno pobegniti pred Gestapom v Ljubljano in dalje v Trst. Velja za enega najboljših vohunpov druge svetovne vojne.
     
   
     
 

POŠTA V NOVI DRŽAVI - PRVE SLOVENSKE ZNAMKE

Družinska zbirka razstavljavca   
pripravlja: Zmago Jelinčič Plemeniti

V začetku leta 1919 so izdali prve slovenske znamke, za katere je risbo izdelal Ivan Vavpotič, gre za sužnja ki trga verige, od tod tudi ime verigarji. Znamke so bile tiskane v reznih nominalah in barvnih variant ima vsaka nominalna vrednost precej. Prav tako je tudi z napakami pri tisku, ki jih je ogromno, zato se tukaj odpisa široko področje možnih raziskovanj. Ta vrsta znamk je bila dolgo časa odrinjena na stran, saj vse kar je bilo slovenskega ni ravno dišalo jugu, še posebej pa ne hrvaški politiki, ki nas je potisnila na Balkan. Na znamkah je napis DRŽAVA SHS v cirilici in latinici, naziv pa je zagotovo ostal zaradi idele o državi Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki pa nikoli ni bila ustvarjena in gre zgolj za zagrebško nategavščino.
     
   
     
   

TRIGLAVSKI POLK -  SLOVENSKA VOJAŠKA ENOTA V KRALJEVINI

Osebna zbirka razstavljavca
pripravlja: Zmago Jelinčič Plemeniti

30. septembra 1930 je v Ljubljani kralj Aleksander slavnostno zamenja staro zastavo Triglavskega polka za novo. Zastava je bila sestavljena iz dveh, skupaj sešitih polovic, od katerih je prikazana ena, zraven pa je tudi praporček, ki je bil pritrjen va vrhu zastavnega druga. Na zastavi je napis S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU v dveh vrstah. Napis in okrasje je ročno vezeno s svilo. Zraven so prikazana odlikovanja kraljevine Jugoslavije Sveti Sava, in sicer IV. Stopnje v škatlici, III stopnje in dve odlikovanji II.stopnje.
     
   
     
   

V KRALJEVINI JUGOSLAVIJI -  RAZVOJ PO PRVI SVETOVNI VOJNI

Privatna zbirka razstavljavca    
pripravlja: Zmago Jelinčič Plemeniti

Kraljevina se je v raznih delih različno razvijala. Hrvati so po našem vzoru izdali znamke, vendar najprej zgolj pretiskane madžarske znamke. Kralj Peter je kmalu borcem za severno mejo podelil odlikovanja, takoj pa je formiral novo jugoslovansko vojsko, katere oficirji so v veliki meri krivi, da smo izgubili Koroško. Epolete so bile po srbskem vzoru. Poseben primerek je srebrna cigaretnica generala Oskarja Potioreka, poveljnika avstro ogrske vojske na Balkanu. Ta je leta 1914 pri Ceru in Kolubari doživel dva huda poraza in bil zato odstavljen. Si je pa pred tem dal v svojo cigaretnico ugravirati  nad tri krone napis Serbisches Feldzug 1914 in pod njimu 6. Armee, na zadnji strani pa so ugravirani podpisi njegovih podrejenih poveljnikov. Seveda pa so zmagoviti oficirji hitro začeli nositi odlikovanja prislužena v prvi svetovni vojni, pšoleg tistih iz prejšnjih vojn, pa tudi že nova jugoslovanska, v prvi vrsti Belega orla, Jugoslovanske krone in Svetega Save.
     
   
     
   

TABORNIŠKA GIBANJA SKOZI ČAS NA OBMOČJU NEKDANJE JUGOSLAVIJE    

Pripravlja: Klub taborniških zbiralcev Hrčki

Razstava je razdeljena v tri sklope. Prvi sklop zajema vsa taborniška, skavtska in gozdovniška gibanja v Kraljevini Jugoslavije. V drugem sklopu so predstavljeni vsi zleti (smotre) Zveze tabornikov Jugoslavije, ki so bile organizirane v SFRJ. Tretji sklop pa je predstavitev taborništva v samostojni Sloveniji. V vitrini so prav tako zajeti vsi trije sklopi.
     
   
     
 

ORIGINALNI CANKAR

Razstava originalnih rokopisov, prvih izdaj, fotografij in portretov Ivana Cankarja
pripravlja: Antikvariat Glavan
izbor pripravila: Katarina Batagelj


V letošnjem letu obeležujemo 100. obletnico smrti slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Zbrali smo nekaj originalnih rokopisov, prvih izdaj, fotografij in izvirnih pa tudi neznanih portretov. Na ogled bo razglednica, ki jo je pisatelj poslal z Rožnika, knjiga, ki jo je vrnil namesto dolga, pisateljevi portreti, ki so jih narisali Maksim Gaspari, Ivan Romih, Nora Lavrin, Hinko Smrekar ter posmrtna maska, ki jo je izdelal kipar Lojze Dolinar.
     
   
     
 

IVAN CANKAR V FILATELIJI

Obeležitev leta Ivana Cankarja
Pripravlja: Tone Simončič

Ivan Cankar (1876–1918) je slovenski pisatelj, dramatik, pesnik, predstavnik slovenske moderne. Letos praznujemo 100-letnico njegove smrti. V ospredju njegovih del je tematika posameznika v sporu z delavskim, vaškim, malomeščanskim vsakdanjikom. V njegovih delih izstopajo številne družbene kritične ideje. Po Erotiki, pesniški zbirki, je gojil krajšo prozo – črtice, nivelete, vinjete. Znana so njegova kasnejša dela, npr. Na klancu, Gospa Judit, Hiša Marije Pomočnice, Križ na gori, Martin Kačur, Hlapec Jernej in njegova pravica, Bela krizantema Za narodov blagor, Kralj na Betajnovi, Pohujšanje v dolini šentflorjanski  …  Zaradi razglašanja ideje o politični združitvi jugoslovanskih narodov je bil pred prvo vojno v zaporu.
     
   
     
   

TUDI TAKE STVARI ZBIRAMO

Predstavitev 16 različnih zbirk
Pripravlja : Tone Simončič

Ljudje načelno zbirajo vse. V svetu delujejo številni zbirateljski klubi, društva, tudi zveze. Za obiskovalce so zanimive zbirke, ki so neznane ali manj poznane v javnosti. Na tem mestu je simbolično prikazanih 16 zbirateljskih tematik, ki so v javnosti manj znane. Zbranih je nekaj tematik, morda zanimivih za ogled in spodbudo drugim zbiralcem, kaj vse se da prikazati na mali poli papirja: nalepke s steklenic - voda,  bančne pasice za bankovce, obročki velikih cigar, čajne vrečke, deklaracije na sadju, knjižne kazalke, podstavki za skodelice, namizni prtički, reklamne znamkice, vrečke servirnega sladkorja, našitki, šolski urniki, vizitke, zaščiteni zobotrebci, žepni koledarčki.
     
   
   

ŽLIČKE ZA SLADOLED

Zbirka sladolednih žličk iz 70. let
Zbirka preko 300 slovenskih sladolednih žličk. Dodatek k razstavi bo zbirka »zamrznjenih zakladnih sladolednih palčk« iz ZDA

PRIPRAVLJA: Ivan Jurjevič

Razstava sladolednih žličk slovenskih sladoledov Kekec, Krpan, Janko in Ledo iz 70'ih let in razstava ameriških¨ Buried Treasure Ice Cream Sticks¨ iz 60-ih let.
     
   
     
   

PEZ FIGURICE STAR WARS

Zbirka zadnjih 20 let

Zbirka zajema celotno obdobje izdajanja Star Wars PEZ figuric od leta 1996 pa do danes.
     
   
     
 

ČUDOVITI SVET ORHIDEJ    

Orhideje v filateliji
pripravlja: Tatjana Berger, univ. prof. biol., Filatelistično društvo Ljubljana
Orhideje tvorijo eno najbolj obsežnih družin cvetočih rastlin na zemlji, zato je zbiranje znamk z motivom orhidej zanimivo področje filatelije. V tematsko zbirko znamk z motivom orhidej lahko uvrstimo specifične rodove, znamke z orhidejami po državah, orhideje, ki rastejo na različnih klimatskih področjih ali druge teme, kot so znamke, ki predstavljajo endemično nacionalno floro, ali tiste, ki so izdane ob svetovnih orhidejskih konferencah ali ob drugih priložnostih.
     
   
     
 

KRANJSKA ČEBELA V FILATELIJI    

Pripravlja: Tone Simončič

Slovenija se s petimi čebelarji na tisoč prebivalcev uvršča v sam svetovni vrh, čebelarstvo pa je naša pomembna kmetijska dejavnost. V svetu smo znani po naprednih čebelarskih tehnologijah in edinstvenih zgodovinskih posebnostih (panjske končnice, čebelnjaki in panji ter po avtohtoni kranjski čebeli). Slovenija je edina država v Evropi, ki je zakonsko zaščitila čebele. Od opraševanja je odvisna tretjina na svetu pridelane hrane. Generalna skupščina Združenih narodov je razglasila 20. maj za svetovni dan čebel, rojstni dan začetnika modernega čebelarstva Antona Janše (1734–1773).
     
   
     
   

MAKSIMUM KARTE

Poseben filatelistični izdelek, tematika sodi v maksimafilijo
pripravlja: Tone Simončič

Maksimum karte (MK) so razglednice, ki imajo na slikovni strani prilepljeno znamko, katere motiv se povsem ujema z motivom na razglednici. Znamka je žigosana s priložnostnim ali rednim poštnim žigom, ki mora ustrezati (predvsem krajevno) motivu na znamki in razglednici. Vse tri prvine morajo biti v kar najtesnejši povezavi. Poleg teh, danes bolj uveljavljenih maksimum kart, pa sodijo med to filatelistično posebnost še dopisnice, na katerih so motivi znamke, nalepljene poleg že odtisnjene znamke, skladne z zelo majhno sliko grba, natisnjeno na dopisnici. Take maksimum karte sodijo med predhodnice maksimafilije. Na razstavi so po oknih prikazane tematske zbirke MK: Collecta, Papeži, Taborništvo, Umetnost, Umetnost na več načinov, Šport, Promet, Živalstvo, Po deželi naši, Šaljive in druge kartice.MK naredi posameznik, čeprav veliko športnih uprav tudi izdajajo svoje uradne MK, ki pa v večini primerov ne ustrezajo tekmovalnim pravilom maksimafilije.
     
   
     
   

RAZSTAVA GRADIV, NA VOLJO NA DRAŽBI               

pripravlja: Antikvariat Glavan izbor pripravila Katarina Batagelj
Na prodaj bo originalno Cankarjevo pisemce, pisma Janka Kersnika, Maksima Gasparija in Miška Kranjca, plakati za filme: Novinar, Krč, Učna leta izumitelja Polža, raznolike knjige iz kulturne zgodovine Slovencev.
     
   
     
   

FLUORESCENTNI MINERALI       

pripravlja: Vojko Pavčič, Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije

Lepa popestritev zbirke mineralov je zbirka fluorescentnih mineralov. Ob dnevni svetlobi na oko neugledni primerki, v UV-delu spektra svetlobe (100–400 nm) nekateri minerali zažarijo v različnih, močnih barvah. Pojav imenujemo fluorescenca in je dobil ime po mineralu fluoritu. Posebej je značilna za nekatere kalcite, rubine, fluorite in številne druge minerale, ki vsebujejo določene kemijske prvine, ti. aktivatorje, ki omogočajo ta pojav. Fluorescenco lahko opazujemo tudi pri nekaterih fosilih, morskih školjkah, lesu, rastlinah, pticah …
     
   
     
   

MIOCENSKI FOSILI BOSNE IN HERCEGOVINE

pripravlja:  Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije

Med Zenico in Kaknjem v bližini vasi Tišina smo obiskali zaprt rudnik premoga Mošćanica. Na jalovini, haldi, rudnika se naje kose sadre, ki je žal precej korodirana. Iz manjšega rudnika premoga v Kakanju predstavljamo kar nekaj zelo lepih fosilov rastlin iz obdobja miocena, predvsem vejice in storže nekdanjih cipres in lepo ohranjene liste dreves.
     
     
     

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke