Event Partners:  
   
 
   
 
   
 
 
 
   
 
   

 
 
 
 
 

 
 

ARHIV NOVIC 2018


VABLJENI V PISAN SVET ZBIRK LETOŠNJE TEMATSKE RAZSTAVE


7.3.2018

Letošnja tematska razstava obeležuje dve pomembni obletnici, in sicer 100-letnico zaključka prve svetovne vojne in hkrati nastanka Jugoslavije (1918) ter Cankarjevo leto (100-letnica njegove smrti). V ta namen so številni razstavljavci, med katerimi tudi Numizmatični kabinet Slovenije, Numizmatično društvo Ljubljana, Filatelistično društvo Ljubljana, Antikvariat Glavan, Slovenska Policija, g. Zmago Jelinčič Plemeniti, g. Nani Poljanec z Ljudskega muzeja Rogaška Slatina in številni drugi, postavili na ogled svoje zbirke na temo obeh obeleženj.

Vabimo vas, da obisk Collecte izkoristite tudi za slikovit in pisan izbor pomembnih zbirk!ZNAN PRELIMINAREN SEZNAM RAZSTAVLJAVCEV


15. 2. 2018Še vedno razmišljate, da bi se prijavili in sodelovali na letošnji Collecti, ki jo je samo lani obiskalo več kot 6.000 obiskovalcev v dveh dneh? Potem ne spreglejte letnega srečanja zbirateljev iz različnih koncev Evrope, ki se vsako leto zgodi konec marca.

Vabimo vas, da se nam čimprej pridružuite in na spodnjih povezavah oddate svojo prijavnico. Tačas pa si lahko ogledate tudi preliminaren seznam razstavljavcev, ki ga osvežujemo dnevno:Topljo vabljeni na največji zbirateljski dogodek na tem koncu Evrope!

 
 


NE POZABITE SE PRIJAVITI NA LETOŠNJO COLLECTO!


1. 2. 2018

 

 
Collecta je v vseh letih delovanja postala edinstven dogodek na svetu, ki enkrat letno zbere zbiratelje najrazličnejših področij, redno izdaja svojo priložnostno znamko in drugo filatelistično gradivo ter pripravlja zanimive in slikovite tematske razstave, ob vsem tem pa skrbi še za to, da navdušuje mlade in bodoče zbiratelje! Na povezavi spodaj si lahko preberete, kaj sodelujoči menijo o Collecti:


Pridružite se nam 23. in 24. marca 2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani! Prijave zbiramo na spodnjih povezavah:

Topljo vabljeni na največji zbirateljski dogodek na tem koncu Evrope!

 
 

PRIBLIŽUJE SE PRVI PRIJAVNI ROK


4. december 2017


Izkoristite možnost prijave v prvem prijavnem roku, ki vam zagotavlja 5% popust za sodelovanje! Prvi prijavni rok se namreč zaključuje 8. decembra 2017.


Predstavite svojo ponudbo tudi sami in zakupite eno od možnosti sodelovanja:

 • najem ene ali več miz;
 • najem tipsko opremljenega razstavnega prostora;
 • oglaševanje v okviru prireditve in njenih tiskovin/spletne strani;
 • sponzoriranje prireditve;
 • najem vitrine ipd.

Vse potrebne informacije boste našli TUKAJ >.

 

PRIJAVE NA 12. COLLECTO ODPRTE!


(7. oktober 2017)

Soustvarjajte z nami 12. mednarodni sejem zbirateljstva Collecto, ki vsako leto zbere zbiratelje in trgovce iz 20 držav! Samo lani je Collecto obiskalo več kot 6.000 obiskovalcev, nakupili ali izmenjali pa so različne zbirateljske predmete - znamke, kovance in bankovce, stare knjige in tiske, razglednice, figurice, militarijo, gramofonske plošče ipd!

Cenik in oblike sodelovanja najdete TUKAJ >.

Izkoristite 5% popust na najem mize ali razstavnega prostora in nse prijavite do 8. DECEMBRA!

Prijavite se še danes TUKAJ >.
 • 8. december 2017: prvi prijavni rok, ki vam zagotavlja 5 % popust
 • 7. februar 2018: zadnji prijavni rok

ZNAN TERMIN 12. COLLECTE


(10. april 2017)

Collecta, največji mednarodni sejem zbirateljstva na tem koncu Evrope ponovno vabi k sodelovanju. Tokrat se zbiratelji in trgovci srečamo:

 

23. in 24. marca 2018

v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča!


Kmalu bomo objavili tudi več informacij o samem dogodku.

Sledite nam na Facebooku!OBJAVILI SMO FOTOGALERIJO


(21. marec 2017)

 
Vabimo vas, da si ogledate fotogalerijo letošnjega dogajanja na že 11. Collecti, ki je potekala 17. in 18. marca na Gospodarskem razstavišču:11. COLLECTA ZAKLJUČENA


(20. marec 2017)

11. mednarodni sejem zbrateljstva se je v soboto zaključil in zbral 120 zbiralcev iz 15 držav ter 6.000 obiskovalcev. Organizatorji smo skupaj s programskim odborom pripravili več kot 20 različnih tematskih razstav s področja filatelije, numizmatike, kartofilije, starih tiskov, plakatov, blagovnih znamk z nostalgičnim pridihom, mineralov in fosilov ipd., delavnico ABC zbirateljstva, kjer smo obiskovalcem  predstavili prve korake zbirateljstva, poskrbeli smo za otroški program, kjer nas je obiskalo več kot 140 otrok in prvič spoznali prenovljeno maskoto Pavlija s Pošto Slovenije. V petek je potekalo uradno odprtje 11. Collecte skupaj z marčevskim izzidom znamk Pošte Slovenije, v soboto pa je tradicionalno potekala dražba starih knjig in tiskov z Antikvariatom Glavan.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste sodelovali na dogodku! Celotno fotoreportažo z dogodka objavimo prav kmalu.

 

 

Vaša Collecta


PRVI ZBIRATELJSKI DAN JE ZA NAMI!


(17. marec 2017)

 

Prvi dan Collecte je za nami. Minil je v duhu bogatega obiska, obiskalo nas je veliko zbirateljev pa tudi okoli 150 otrok na delavnicah pisanja pisem in znamk ter uradnega odprtja s predstavitvijo marčevsekga izzida znamk.


Na uradnem odprtju, ki je goste zbral ob 12. uri v Povodnem možu, so prav vsi govorci izrazili poseben pomen Collecte tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru. Po mnenju g. Mitje Lamuta, ki sejem spremlja kot predsednik programskega odbora že od samega začetka, je Collecta sejem, ki se je v letih delovanja izkazal za resen sejem, v katerega so sprva vsi dvomili. Predsednik Filatelistične zveze Slovenije prof. dr. Peter Suhadolc je s pogledom v prihodnost poudaril pomen trgovskega dela sejma, kjer je moč najti marsikatero zanimivost, g. Marjan Osvald, direktor Mednarodnih odnosov pri Pošti Slovenije pa je pozdravil sodelovanje Pošte Slovenije na tem sejmu in pohvalil organizatorje za dobro delo.

Kot običajno je Pošta Slovenije predstavila marčevski izzid znamk, katere spisek si lahko ogledate tukaj, in tradicionalno podelila albume!

Spremljajte našo Facebook stran, kjer sproti objavljamo vse zanimivosti sejma.

 

 

Pred nami je še en zbirateljski dan, zato se vidimo še jutri, v soboto, od 9. do 19. ure!
COLLECTA ODPIRA VRATA


(17. marec 2017)


Danes ob 9. uri odpira vrata največji mednarodni sejem zbirarteljstva Collecta. Poleg več kot 20 različnih tematskih razstav, dražbe, predavanja, vsako leto poskrbi tudi za otroški program in lastno filatelistično gradivo. Vabljeni, da si ogledate program, seznam razstavljavcev in tematsko razstavo:

Vstopnice so na voljo na blagajnah v času sejma, ob nakupu vstopnice prejmete še katalog prireditve in letak za sodelovanje v nagradni igri.

Collecta je za obiskovalce odprta:
 • v petek, 17. marca, od 9. do 19. ure
 • v soboto, 18. marca, od 9. do 17. ure

Vabljeni v svet zbirateljstva!

REDKO VIDENI PREDMETI PROSTOZIDARJEV NA SLOVENSKEM


(15 marec 2017)

Ob tristoti obletnici ustanovitve prve velike lože na svetu - Velike lože Anglije iz leta 1717 - bo tudi na Collecti prostor za prikaz zgodovine prostozidarstva, predvsem na slovenskih in jugoslovanskih tleh.

Numizmatični kabinet Slovenije bo na ta način prikazal prostozidarsko dediščino ob veliki razstavi Skrivnost lože, ki trenutno gostuje v Narodnem muzeju Slovenije. Na Collecti bodo razstavljeni redko ali nikoli videni prostozidarski predmeti:
 • protozidarske insignie ter oznake;
 • velika loža Jugoslavije;
 • 3 medalje, ki so jih skovali prostozidarji za svoje člane, bodo slovenski javnosti prikazane prvič!

Vabljeni v svet prostozidarjev na Collecti!

 

 
 

PRVIČ V SLOVENIJI: MOŽEN OTIP TISKARSKA PLOŠČA (ENG. MOTHERPUNCH-A) ZA 10.000 TOLARJEV


(15 marec 2017)

V Numizmatičnem kabinetu Narodnega muzeja Slovenije hranijo intaglio plošče za tisk 10.000 slovenskih tolarjev, ki so jih izdelali v tiskarni Giesecke & Devrient. Ko se je Republika Slovenija odločila za pristop k evrskemu denarnemu območju, smo državljani Slovenije s 1. januarjem 2007 na območju države začeli uporabljati evre, tolarji pa so počasi začeli toniti v pozabo.


V letu 2017, ob 10. obletnici prevzema evra, smo se odločili, da postavimo na ogled prvo in zadnjo stran plošč z globoko gravuro za tisk 10.000 tolarskega bankovca, tokrat pa vam bo prvič omogočeno, da se lahko predmeta tudi dotaknete in doživite pristen stik z gravuro.11. COLLECTA ODPIRA TA PETEK


(13 marec 2017)


Že ta petek ob 9. uri odpira svoja vrata 11 mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, ki bo v dveh dneh predstavil ponudbo več kot 130 zbiralcev in trgovceviz 15 držav. Collecta bo za obiskovalce odprta v:

petek, 17 marca 2017: od 9. do 19. ure
soboto, 18 marca 2017: od 9. do 17. ure

Ne spreglejte seznama vseh zbiralcev in trgovcev ter bogatega dvodnevnega programa:
IZŠEL JE KATALOG PRIREDITVE


(3. marec 2017)

 

Vabimo vas, da si ogledate katalog letošnje Collecte, ki razkriva seznam zbiralcev in trgovcev, otroški program, program v predavalnici in celotno tematsko razstavo, katere rdeča nit v letošnjem letu je "umetnost".

pdfKatalog 11. Collecte > (.pdf 4.6MB)


Vabljeni, da se nam pridružite v petek in soboto, 17. in 18. marca na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani!
 
 

ZNAN SEZNAM RAZSTAVLJAVCEV


(28. februar 2017)

 

Vljudno vas vabimo k ogledu seznama razstavljavcev na letošnji Collecti.

V letošnjem letu se namreč predstavlja več kot 120 razstavljavcev iz 15 držav. Izmenjavali ali kupovali pa boste lahko različne znamke, bankovce, kovance, razglednice, stare knjige in tiske, minerale, fosile in dragulje, plakate in še kaj!

Seznam razstavljavcev je na voljo na tej povezavi:

 
 

PRIJAVE DO 15. FEBRUARJA!


(2. februar 2017)

 

 
Collecta je v vseh letih delovanja postala edinstven dogodek na svetu, ki enkrat letno zbere zbiratelje najrazličnejših področij, redno izdaja svojo priložnostno znamko in drugo filatelistično gradivo ter pripravlja zanimive in slikovite tematske razstave, ob vsem tem pa skrbi še za to, da navdušuje mlade in bodoče zbiratelje! Na povezavi spodaj si lahko preberete, kaj sodelujoči menijo o Collecti:


Pridružite se nam 17. in 18. marca 2017 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani! Prijave zbiramo do 15. februarja 2017.

Topljo vabljeni na pomemben zbirateljski jubilej!

 
 

PRIBLIŽUJE SE PRVI PRIJAVNI ROK


5. oktober 2016


Izkoristite možnost prijave v prvem prijavnem roku, ki vam zagotavlja 5% popust za sodelovanje! Prvi prijavni rok se namreč zaključuje 12. oktobra.


Predstavite svojo ponudbo tudi sami in zakupite eno od možnosti sodelovanja:

 • najem ene ali več miz;
 • najem tipsko opremljenega razstavnega prostora;
 • oglaševanje v okviru prireditve in njenih tiskovin/spletne strani;
 • sponzoriranje prireditve;
 • najem vitrine ipd.

Vse potrebne informacije boste našli TUKAJ >.


11. COLLECTA PRESTAVLJENA


(1. oktober 2016)

 

Dragi zbiratelji in trgovci, sporočamo vam, da se je zaradi zasedenosti kapacitet Gospodarskega razstavišča 11. Collecta terminsko prestavila, zato bo tradicionalno srečanje zbirateljev in trgovcev v letu 2017 potekalo v novem terminu, in sicer:

v petek in soboto  17. in 18. marca 2017!

 

Ekipa CollecteSODELUJTE TUDI VI NA 11. COLLECTI!


(3. junij 2016)

Soustvarjajte z nami 11. mednarodni sejem zbirateljstva Collecto, ki vsako leto zbere zbiratelje in trgovce iz 20 držav! Samo lani je Collecto obiskalo več kot 6.000 obiskovalcev, nakupili ali izmenjali pa so različne zbirateljske predmete - znamke, kovance in bankovce, stare knjige in tiske, razglednice, figurice, militarijo, gramofonske plošče ipd!

Cenik in oblike sodelovanja najdete TUKAJ >.

Izkoristite 5% popust na najem mize ali razstavnega prostora in nse prijavite do 12. OKTOBRA!

Prijavite se še danes TUKAJ >.
 • 12. oktober 2016: prvi prijavni rok, ki vam zagotavlja 5 % popust
 • 15. februar 2017: zadnji prijavni rok


SREČANJE ZBIRATELJEV PONOVNO V 2017!


(20. april 2016)

Ostanite z nami, kajti prav kmalu se vam oglasimo z informacijami za sodelovanje!

Ekipa Collecte
 
 

JUBILEJNA COLLECTA ZAKLJUČENA


(29. marec 2016)

Po treh dneh izmenjevanja in trgovanja smo uspešno zaključili jubilejno 10. Collecto. Letošnja Collecta je gostila 133 razstavljavcev iz 20 držav. Več kot 6.000 obiskovalcev je lahko uživalo v pestrem sejemskem dogajanju, ki je že tradicionalno gostil zbiratelje vinilnih plošč, kaset, CD-jev, znamk, figuric, kovancev in bankovcev, razglednic, Kinder in Pez figuric, ipd., obenem pa se je lahko udeležilo 4 izobraževalnih dogodkov, med katerimi tudi dražbe starih knjig in tiskov v organizaciji Antikvariata Glavan. Ves čas je Prirodoslovni muzej Slovenije izvajal še  delavnico spiranja zlata, potekal pa je tudi otroški  program.

Collecta je prvič gostila posebno razstavo ob svoji jubilejni, zlati, ediciji, kjer smo na ogled postavili prvi bankovec na svetu, prvo slovensko znamko in celovito zbirko kovancev in bankovcev, izdanih ob 25-letnici države. Kot običajno so člani programskega odbora in nekaj posameznikov, zasebnih zbirateljev, organizirali številne tematske razstave.

Polni Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča sta ponovno dokaz, da je zbirateljstvo pomemben konjiček tako s stališča trgovanja kot tudi s stališča kulturne dediščnine - vsak zbiratelj s svojim preciznim očesom, in izredno natančnostjo ter strastjo do iskanja in razkrivanja zgodovinskih dogodkov, ohranja bogato kulturo posamezne države.

Ob uspešno zaključeni jubilejni Collecti se zahvaljujemo vsem sodelujočim in obiskovalcem, ki so že 10. leto zapored utrdili pomen Collecte v zbirateljskem prostoru JV-Evrope.Več novic si lahko preberete v Arhivu novic.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke