Event Partners:  
   
 
   
 
   
 
 
 
   
 
   

 
 
 
 
 

 
 

ARHIV NOVIC

 


COLLECTA 2016

 

VSTOPITE V NAŠO E-TRGOVINO


(3. maj 2016)

V spletni trgovini Collecte lahko od današnjega dne opravite nakup osebnih filatelističnih gradiv Collecte 2016, obenem pa še skoraj vsa gradiva preteklih Collect.

Vabimo vas, da si ogledate vsa gradiva na povezavi spodaj:

 

SREČANJE ZBIRATELJEV PONOVNO V 2017!


(20. april 2016)

  

POHVALE IZ TUJINE


(13. april 2016)

V letošnjem letu je na Collecti sodelovala tudi pošta iz Kirgizije, ki je v Sloveniji sicer sodelovala prvič, a je stalen gost na tujih sejmih. V nadaljevanju, kaj je Maxim Ghiumiusliu, področni vodja Filatelije pri kirgiški pošti, povedal o sodelovanju na Collecti:

"Kaj lahko povemo o našem doživetju s Collecto? Da je bilo enostavno enkratno! Sama organizacija dogodka je bila na vrhuncu, osebje, ki stoji za organizacijo je bilo zelo prijazno in pozorno, ves čas so nam bili na voljo za vso podporo in pomoč. Med drugim bi želeli poudariti še: odlično promocijo dogodka tako pred kot med dogodkom /... / Želeli bi, da bi bili filatelistični dogodki bolj podobni Collecti, kjer bivajo naravna, prijetna armosfera, zaradi česar smo se počutili, kot doma."

Maximu se zahvaljujemo za lepe besede in si želimo, da bi se v prihodnjih letih predstavile tudi druge evropske ali svetovne pošte!
 
 

JUBILEJNA COLLECTA ZAKLJUČENA


(29. marec 2016)

Po treh dneh izmenjevanja in trgovanja smo uspešno zaključili jubilejno 10. Collecto. Letošnja Collecta je gostila 133 razstavljavcev iz 20 držav. Več kot 6.000 obiskovalcev je lahko uživalo v pestrem sejemskem dogajanju, ki je že tradicionalno gostil zbiratelje vinilnih plošč, kaset, CD-jev, znamk, figuric, kovancev in bankovcev, razglednic, Kinder in Pez figuric, ipd., obenem pa se je lahko udeležilo 4 izobraževalnih dogodkov, med katerimi tudi dražbe starih knjig in tiskov v organizaciji Antikvariata Glavan. Ves čas je Prirodoslovni muzej Slovenije izvajal še  delavnico spiranja zlata, potekal pa je tudi otroški  program.

Collecta je prvič gostila posebno razstavo ob svoji jubilejni, zlati, ediciji, kjer smo na ogled postavili prvi bankovec na svetu, prvo slovensko znamko in celovito zbirko kovancev in bankovcev, izdanih ob 25-letnici države. Kot običajno so člani programskega odbora in nekaj posameznikov, zasebnih zbirateljev, organizirali številne tematske razstave.

Polni Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča sta ponovno dokaz, da je zbirateljstvo pomemben konjiček tako s stališča trgovanja kot tudi s stališča kulturne dediščnine - vsak zbiratelj s svojim preciznim očesom, in izredno natančnostjo ter strastjo do iskanja in razkrivanja zgodovinskih dogodkov, ohranja bogato kulturo posamezne države.

Ob uspešno zaključeni jubilejni Collecti se zahvaljujemo vsem sodelujočim in obiskovalcem, ki so že 10. leto zapored utrdili pomen Collecte v zbirateljskem prostoru JV-Evrope.


PODELITEV PRIZNANJ ZA DOLGOLETNO SODELOVANJE


(25. marec 2016)

Collecta  zagotovo ne bi bila to kar je - odličen dogodek za vse strastne zbiralce - brez velikega števila oseb, ki so jo skpaj z organizatorji gradili, razviali, predvsem pa v njej videli potencial tudi tedaj, ko so bili drugi skeptiči. V ta namen smo v imeu organizatorja, družbe Proevent, podelili priznanja za dolgoletno sodelovanje in vsem tistim razstavljvcem, ki so sodelovali na dogodku vseh 10 let. Med njimi so bili:

Prejemniki priznanj za dolgoletno sodelovanje:
 • Mitja Lamut, predsednik programskega odbora Collecte
 • Janez Andrejc, član programskega odbora Collecte
 • mag. Bojan Bračič, član programskega odbora Collecte
 • Rok Glavan, član programskega odbora Collecte
 • Dr. Veselko Guštin, član programskega odbora Collecte
 • Dr. Miha Jeršek, član programskega odbora Collecte
 • Vojko Pavčič, član programskega odbora Collecte
 • Tone Simončič, član programskega odbora Collecte
 • Zmago Tančič, član programskega odbora Collecte
 • Lilli Beden, Pošta Slovenije
 • Simona Koser Šavora, Pošta Slovenije
 • Darko Lončarič, Pošta Slovenije
 • Mišo Gorič, razglednice
 • Andrej Glavica, član Proeventa v pokoju
 • Matjaž Učakar, oblikovalec
Zlati razstavljavci - prejmniki priznanj za vseh 10 let sodelovanja:
 • Antikvariat Glavan
 • Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije
 • Filatelistična zveza Slovenije
 • Masta trade d. o. o.
 • Numizmatično društvo Slovenije
 • Phila filatelija Ljubljana d. o. o.
 • Philadria d. o. o.
 • Pošta Slovenije d. o. o.
Fotogalerijo podelitev si lahko ogledate TUKAJ.

Vsem prejemnikom priznanj se iskreno zahvaljujemo!


10. COLLECTA TUDI URADNO ODPRTA


(24. marec 2016)

 
Številni obsikovalci so izkoristili vstop že dve uri pred odprtjem   Predstavitev znamk na uradnem odprtju 10. Collecte
 
Slavnostni prerez traku, ki je oznanil uradno odprtje 10. Collecte   Trgovanje se je nadaljevalo tudi popoldne
     
Ostale fotoutrinke si oglejte na Facebook strani Collecte >

Collecta je odprta še v petek in soboto, ko se boste lahko udeležili kar dveh predavanj, dražbe, si ogledali vse razstave in izkoristili oba zbirateljska dneva za nakup, prodajo ali izmenjavo številnih zbirk. Pričakujemo vas od 9. do 18. ure.

JUBILEJNA 10. COLLECTA DANES ODPIRA VRATA!


(24. marec 2016)

Danes, četrtek, 24. marca 2016, ob 12. uri odpira vrata že 10. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta. Na sejmu se tokrat predstavlja več kot 130 zbirateljev in trgovcev iz 20 držav – Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Italije, Nemčije, Francije, Črne Gore, Bolgarije, BIH …

Tradicionalno boste obiskovalci na sejmu lahko kupovali in izmenjevali razglednice, znamke, denar, stripe, stare knjige in tiske, fosile, minerale, militaristične predmete, nakit, gramofonske plošče in telefonske kartice ter druge drobne predmete. Možno bo tudi vrednotenje osebnih, družinskih zbirk, zato lahko obiskovalci s seboj prinesete svoje zbirke bankovcev, kovancev, znamk, starih pisem, razglednic in ovojnic z znamkami in poštnimi žigi ter ostale drobne predmete, ki jih hranite, a ne poznate njihove vrednosti.


Na letošnjem sejmu bodo prisotne kar tri pošte- Pošta Slovenije, nemška Deutsche Post AG in Kyrgyz Express Post iz Kirgizije.

Odpiralni čas sejma:

 • četrtek, 24. marec, od 12. do 18. ure
 • petek, 25. marec, od 9. do 18. ure
 • sobota, 26. marec, od 9. do 18. ure


Vstopnice bodo na voljo na dan sejma (s pričetkom prodaje 30 minut pred odprtjem). Cena dnevne vstopnice 5 EUR. Več informacij in program TUKAJ.

 

 

ZAGOTOVITE SI VSTOP PRED URADNIM ODPRTJEM


(22. marec 2016)

Vsi, ki bi želeli vstopiti na Collecto 2 uri pred uradnim odprtjem sejma, natančneje v četrtek, 24. marca, ob 10. uri (in ne 12. uri, ko se sejem odpre), to lahko storite s prijavo VIP vstopnice.

Na balagajnah sejma vam bodo izdali VIP priponko in izdali račun.

Prijavo za VIP vstop lahko uredite TUKAJ.

 

 

IZKORISTITE OBISK COLLECTE ZA BOGATE NAGRADE!


(21. marec 2016)

Kot vrsto let, bo tudi v letošnjem letu vaš obisk Collecte morda še posebej zanimiv. Ob nakupu vstopnice voste namreč prejeli še nagradni letak za sodelovanje v veliki nagradni igri Collecte!

Skrinjico za žreb boste lahko našli v okviru sejma, srečna roka pa vas bo morda izžrebala za te nagrade:


Vstopnice bodo v prodaji na dan sejma (30 minut pred pričetkom).NEKAJ TUDI ZA ŠPORTNE NAVDUŠENCE


(21. marec 2016)

Na letošnji Collecti bo svojo zbirko navijaških šalov, zastavic in dresov predstavil tudi športni navdušenec zbiratelj Sandi Janjić. Ob skoraj vsakem obisku nogometnih tekem, mu uspe zbrati še šal ali zastavico. Zbirko teh, natančneje 80 navijaških šalov in 180 zastavic bo predstavil v šestih vitrinah na 10. Collecti.

Za rojstni dan njegovega tedaj 18-letnega Urbana pa je v dar dobil tudi uradni dres nogometnega kluba Atletico de Madrida. Slovenski igralec Jan Oblak, ki igra za omenjeni klub, je še poskrbel za podpise vseh igralcev.

Collecta odpira vrata v četrtek, 24. marca 2016, ob 12. uri! Trajala pa bo vse do sobote!

PRILOŽNOSTNA ZNAMKA, OVITEK IN ŽIG OB 10-LETNICI COLLECTE


(18. marec 2016)

V letošnjem letu je Pošta Slovenije poskrbela še za izid priložnostne poštne znamke ob 10-letnici Collecte. Znamko dopolnjuje ovitek prvega dne, ki je sestavljen iz znamke, ovitka z ilustracijo in žiga prvega dne, ki sta vsebinsko povezana z znamko. V bloku s poštno znamko so zajeti splošni zbirateljski predmeti v materialni obliki kot so na primer stare poštne znamke, antikvarne knjige, dragi kamni, razni ključi, kovanci … in drugo. Enako velja za ilustracijo na ovitku prvega dne. Gradivo bo možno nakupiti drugi dan sejma, natančneje od petka, 25. marca 2016 dalje.

Predstavitev znamka, ovitka in žiga bo potekala na uradnem odprtju sejma, za nakup pa bodo na voljo na razstavnem prostoru Pošte Slovenije v dvorani B.

Partner:
 

PRVI BANKOVEC NA SVETU NA COLLECTI


(16. marec 2016)

Letošnja Collecta bo prostor predstavitve prvega bankovca na svetu oz. bankovca, na osnovi katerega se je začelo uporabljati bankovce v svetovnem merilu.

Bankovec, dimenzije 22 cm x 34 cm, je iz 14. stoletja iz Kitajske, tiskan pa je bil na rižev papir. Bankovec je vključen v razstavo ob 10-letnici Collecte, ki jo pripravljamo skupaj z Numizmatičnim kabinetom Narodnega muzeja Slovenije in drugih zbiralcev.

Vabljeni v pester zbirateljski svet na 10. Collecti!
 
 

URADNI KATALOG OB 10-LETNICI SEJMA


(14. marec 2016)

Vabimo vas k ogledu uradnega kataloga Collecte, ki ga v letošnjem letu izdajamo v posebnem, večjem, formatu.

V katalogu boste našli seznam zbiralcev in trgovcev, celoten program v predavalnici, vključno s tradicionalno sobotno dražbo, opis vseh razstav, ter letošnjo novost.

Ob 10. obletnici smo pripravili tudi krajši sestavek o nastanku mednarodnega sejma zbirateljstva Collecta.

Katalog lahko naložite prek povezave pdfTUKAJ > (.pdf 5.8MB)
s klikom se prične prenos
   


PRVA CELOSTNA PREDSTAVITEV NUMIZMATIČNE ZBIRKE IZ OBDOBJA SAMOSTOJNE SLOVENIJE


(10. marec 2016)

Na 10. Collecti bomo skupaj z Numizmatičnim kabinetom NMS obeležili 25-letnico denarne samostojnosti Republike Slovenije. Na ogled bo postavljena PRVA CELOSTNA PREDSTAVITEV numizmatične zbirke bankovcev in kovancev iz obdobja samostojne Slovenije. Nekateri eksponati, kot na primer dokumentacija za izdelavo zasilne (bonske) serije iz leta 1990, bodo tokrat prvič javno predstavljeni.

Več o tej in drugih razstavah na voljo TUKAJ >.
 
 

OBJAVILI SMO PROGRAM


(10. marec 2016)

Ob 10. obletnici mednarodnega sejma Collecta, smo se skupaj s programskim odborom odločili, da bomo v letošnjem letu pripravili številne posebnosti. Tako nas poleg rednega sejemskega dela, kjer bodo številni trgovci in zbiratelji izmenjevali svoje zbirke, čaka še veliko bogatih razstav in zbirateljske posebnosti. Izpostavljamo samo nekatere:
 • posebna razstava ob 10-letnici Collecte, kjer bomo obeležili 25-letnico samostojne države;
 • delavnica izpiranja zlata;
 • tematska razstava "naj" v času, v okviru katere si bomo lahko ogledali Prešernovo poezijo z napako, razstavo najuspešnejšega oblikovalca znamk pri nas, se sprehodili skozi paleontološko in filatelistično gradivo z upodobitvijo jamskega medveda in še veliko drugega;
 • kot običajno pa bo veliko programa tudi v predavalnici, kjer bo potekala tradicionalna predstavitev znamk Pošte Slovenije in uradno odprtje 10. sejma, dražba Antikvariata Glavan ipd.
Ves program si lahko ogledate na spodnji povezavi, vstopnice bodo v prodaji na dan prireditve:
 
 

SEZNAM ZBIRATELJEV IN TRGOVCEV


(23. februar 2016)

 

Tudi v letošnjem letu je sodelovanje potrdilo že veliko število sodelujočih. Še vedno se lahko pridružite številnim trgovcem in zbirateljem iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Nemčije, Francije, Črne Gore, Srbije, Bolgarije, BIH, ki so se že prijavili!


V nadaljevanju najdete seznam zbirateljev in trgovcev, ki ga sproti dopolnjujemo:
 
 

COLLECTA PRAZNUJE ZLAT JUBILEJ -

PRIJAVE DO 20. FEBRUARJA!


(1. februar 2016)

 

10. mednarodni sejem zbirateljstva kar vabi k sodelovanju. Tokratni 10. jubilej bomo ponesli med novosti - skupaj s programskim odborom in Pošto Slovenije pripravljamo manjše presenečenje!

Collecta je v vseh letih delovanja postala edinstven dogodek na svetu, ki enkrat letno zbere zbiratelje najrazličnejših področij, redno izdaja svojo priložnostno znamko in drugo filatelistično gradivo ter pripravlja zanimive in slikovite tematske razstave, ob vsem tem pa skrbi še za to, da navdušuje mlade in bodoče zbiratelje! Na pocezavi spodaj si lahko preberete, kaj sodelujoči menijo o Collecti:


Pridružite se nam od 24. do 26. marca 2016 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani! Prijave zbiramo do 20. februarja 2016.

Topljo vabljeni na pomemben zbirateljski jubilej!


 

SODELUJTE NA JUBILEJNI 10. COLLECTI!


 (1. december 2015)

 

Prijave za sodelovanje na že 10. mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta, ki bo potekala od 24. do 26. marca 2016, so odprte. Samo lani je sodelovalo kar 150 razstavljavcev iz 16 držav, ki so tri dni trgovali in izmenjavali številne drobne zbirateljske predmete, izkušnje in ugodnosti. Kar 6.000 obiskovalcev je imelo priložnost prevertii ponudbo razstavljavcev, si ogledati tematsko razstavo in se udeležiti predavanj, dražbe ipd. Kot vsako leto so bili lahko priča tudi izjemnim svetovnim zbirkam.

Predstavite svojo ponudbo tudi sami in zakupite eno od možnosti sodelovanja:

 • najem ene ali več miz;
 • najem tipsko opremljenega razstavnega prostora;
 • oglaševanje v okviru prireditve in njenih tiskovin/spletne strani;
 • sponzoriranje prireditve;
 • najem vitrine ipd.
CENIK IN OBLIKE SODELOVANJA (s prijavnico):
PRIJAVNICE:
ROKI:
 • 11. december 2015: prvi prijavni rok, ki vam zagotavlja 5 % popust
 • 20. februar 2016: zadnji prijavni rok
Najhitrejši način za vašo prijavo je oddaja izpolnjene e-prijavnice, zato izkoristite prvi prijavni rok, ki se izteka 11. decembra še danes!

 
 


NAJAVLJAMO 10. COLLECTO!


(18. maj 2015)

Collecta, sejem, ki smo ga načrtovali in gradili 9 let, bo v letu 2016 praznovala častnih 10 let. Ob tej priložnosti lahko samo izrazimo, kako ponosni smo na dejstvo, da že 10 let ustvarjamo prostor, kjer se ne samo domača, temveč tudi tuja zbirateljska srenja vsako leto srečuje.

Navkljub velikemu spletnemu udoru v zbirateljsko področje, Collecta ostaja prostor, ki mu vsako leto zaupa več kot 140 razstavljavcev iz več kot 17 različnih držav.

Ostanite z nami, kajti prav kmalu bomo objavili vse potrebno za vašo prijavo na JUBILEJNO 10. COLLECTO, ki se bo odvila od 24. do 26. marca 2016 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani!

TUDI COLLECTA NA MINFOSU


(11. maj 2015)

Minuli konec tedna je potekal 43. MINFOS, srečanje ljubiteljev kamnov, mineralov in fosilov. Collecta se je predstavljala s t.i. UV-boxom, posebnim prostorom, v okviru katerega sta člana programskega odbora Collecte, dr. Miha Jeršek s Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Vojko Pavčič z Društva prijateljev mineralov in fosilov, postavila nekaj primerkov kalcita, mineralov idr., ki so se pod ultravijolično svetlobo prav posebej svetili.FOTO UTRINKI 9. COLLECTE (2015)


(2. april 2014)

Da je bil unovičen sejem zbirateljstva Collecta izjemno uspešen in zanimiv ter bogat s številnimi dogodki, pričajo tudi utrinki v naši fotogaleriji. Vabljeni, da si jih ogledate na spodnji povezavi:

 
 

9. COLLECTA ZAKLJUČENA


(28. marec 2015)

Po treh dneh izmenjevanja in trgovanja smo uspešno zaključili 9. Collecto. Letošnja Collecta je gostila 149 razstavljavcev iz 18 držav. Kar 6.100 obiskovalcev je lahko uživalo v pestrem sejemskem dogajanju, ki je že tradicionalno gostil zbiratelje vinilnih plošč, kaset, CD-jev, znamk, figuric, kovancev in bankovcev, razglednic, Kinder in Pez figuric, ipd., obenem pa se je lahko udeležilo 7 izobraževalnih dogodkov, med katerimi tudi dražbe starih knjig in tiskov v organizaciji Antikvariata Glavan in 8 dogodkov v okviru vzporednega programa, ki je gostil Slovensko kinoteko in Tehnični muzej Slovenije.

Edinstvenost Collecte pa je v letošnjem letu dokazala tudi bogata razstava. Kar 23 različnih tematsko obarvanih razstav je vse tri dni navduševalo obiskovalce, med njimi so najbolj izstopale zbirka vohunskih fotoaparatov, razstava projektorjev in kamer, razstava citer, prvič na ogled postavljena razstava osebnih znamk, ki jih je izdajala Pošta Slovenije, največja skavtska razstava znamk, ipd. ... obiskovalci pa so bili nadvse navdušeni tudi nad avtogrami legendarnega Mikija Mustra, ki je Collecto obsikal v petek, 27. marca.

Collecta je v okviru razstav obeležila tudi številne obletnice:
 • 200-letnico Janeza Puharja, svetovnega izumitelja fotografije na steklo in pionirja slovenske fotografije;
 • 110-letnico dr. Karola Grossmanna, v okviru katere je bil predvajan prvi slovenski film Na domačem vrtu;
 • 110-letnico Prešernovega spomenika v Ljubljani;
 • 90-letnico liustratorja Mikija Mustra;
 • 60-letnico Gospodarskega razstavišča.
Izjemen uspeh letošnje Collecte je dokaz, da je sejemsko trgovanje, ki omogoča oprijemljiv stik z gradivom, ki je na prodaj, druženje med obiskovalci in trgovci, izmenjava izkušenj in idej bistvena vrednotadogodka. Nove oblike izmenjave, kot je spletna prodaja, vnovič niso nadomestile pristnega človeškega stika.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem sodelujočim in obiskovalcem, ki so že 9. leto zapored utrdili pomen Collecte v zbirateljskem prostoru JV-Evrope.


Se vidimo na jubiljeni 10. Collecti
od 24. do 26. marca 2016!

 
 

COLLECTA 2015

 

POGOVOR Z MIKIJEM MUSTROM OB 16. URI - SPREMENJENA LOKACIJA


(27. marec 2015)

Obiskovalci boste danes poleg bogatega sejemskega dogajanja lahko spremljali tudi številne dogodke v predavalnici. Ob 16. uri pa lahko v Marmorni dvorani na prostoru, št. 100, v živo spoznate avtorja številnih ilustracij in slikanic g. Mikija Mustra, ki v letošnjem letu praznuje zavidljivih 90 let.

Dobimo se danes ob 16. uri v Marmorni dvorani!


Vstop za otroke do 14. let brezplačen!


9. MEDNARODNI SEJEM ZBIRATELJSTVA DANES ODPIRA VRATA


(26. marec 2015)

Ob 12. uri se bodo odprla vrata 9. Collecte, ki b v letošnjem letu zbrala 130 zbirateljev iz 18 držav.  Zbiratelji in trgovci bodo izmenjevali kovance, znamke, fihurice, gramofonske plošče, kartice, stare knjige in tiske, antikvitete, material za zbiratelje ipd. Sejem bo obenem ponudil kar 23 tematsko obarvanih razstav, med njimi tudi razstavo Mikija Mustra, zbirko vohunskih fotoaparatov, priložnostnih srebrnikov Tine Maze, srebrnikov z delci Marsa in Lune, obeležili pa bomo tudi 110-letnico prvega slovenskega filma.

Ob 12.15. uri pa bo potekalo tudi uradno odprtje v PREDAVALNICI v dvorani POVODNI MOŽ (kletna dvorana B2). Ob kulturni spremljavi kvarteta Policijskega orkestra bodo vse navzoče pozdravili predsednik programskega odbora Collecte g. Mitja Lamut, direktor področja za mednarodne odnose PS in član Komisije za izdajo poštnih vrednotnic g. Marjan Osvald ter predsednik Filatelistične zveze Slovenije prof. dr. Peter Suhadolc.

Odpiralni čas:

 • četrtek, 26. marec, od 12. do 18. ure
 • petek, 27. marec, od 9. do 18. ure
 • sobota, od 9. do 18. ure

Vabljeni!Z NAKUPOM VSTOPNICE DO SREBRNIKA TINE MAZE!


(24. marec 2015)

 

Ne spreglejte izjemne priložnosti, ki vam jo prinaša obisk Collecte. Ob nakupu vstopnice na vhodu na sejem boste prejeli letak za sodeovanje v nagradni igri. Vse tri nagrade so priložnostni srebrniki TIne Maze! Urnik prodaje vstopnic in odpiralni čas je na voljo tukaj:

 

Vabljeni!


STE ŽE KDAJ DRŽALI DELČEK LUNE ALI MARSA?


(24. marec 2015)

Kamnine in kovanci, pravi posebneži v svetu numizmatike, od delčka Marsa, Lune, meteritov in tudi veličastnega Avstralskega kovanca, ki s svojo veličino delčkov meteorita opravičuje ponos vsakega zbiralca, bodo na voljo na razstavnem prostoru Silverland v dvorani B.

 

Z VIP VSTOPNICO DO VSTOPA PRED URADNIM ODPRTJEM


(17. marec 2015)

Vsi, ki bi želeli obsikati sejem pred uradnim odprtjem sejma (uradno se sejem odpre v četrtek, 26. marca 2015 ob 12. uri), lahko to storite tako, da naročite VIP vstopnico.

VIP vstopnica omogoča vstop dve uri pred odprtjem, torej v četrtek, 26. marca 2015, ob 10. uri:

 • Cena VIP vstopnice: 15 EUR
 • Naročilo VIP vstopnice: naročite >
 • Na dan dogodka boste vsi, ki ste naročili VIP vstopnico, na INFO TOČKI, prejeli priponko z vašim imenom in priimkom ter račun, ki ga morate poravnati pred vhodom.

Zagotovite si zgodnji vhod na sejem in naročite VIP vstopnico še danes!

 

 

OTROŠKI PROGRAM - do 14. leta brezplačen vstop


(13. marec 2015)

Šole in vrtci ter družine ste vsako leto sestavni del mednarodnega sejma zbirateljstva. Za vas smo priravili zanimive delavnice v petek, 27. marca, in številne razstave, ki bodo na ogled ves čas sejma. Česa ne smete spregledati?


Delavnice:

Lokacija: Povodni mož
Termin: petek, 27. marec 2015


 • Nariši svojo znamko skupaj s Pošto Slovenije (ob 8.30. uri);
 • izdelava in barvanje vrtavk, ki jih boste vrteli z vrvico in opazovali barvne učinke vrtenja (ob 10. in 11. uri)
 • delavnica spoznavanja pisanega sveta školjk skupaj z muzejem Čarobne školje iz Pirana (ob 12. uri);
 • spoznali boste lahko, zakaj je zabavno in zanimivo zbirati (ob 13. uri);
 • prisluhnili boste predavanju o moderni filateliji skupaj z dr. Veselkom Guštinom (ob 14. uri)
 • vsak dan ob različnih terminih pa boste lahko sodelovali v delavnici Kaj se skriva v zakladu na način, da boste v skupinicah raziskovali minerale
 • in prisluhnili uricam pravljic (V SOBOTO, na prostoru DR 3)).

Razstava:

Lokacija:  različne lokacije
Termin: vse dni

Skupaj z najmlajšimi si boste lahko ogledali:
 • razstavo ob 90-letnici Mikija Mustra (DR 13)
 • svet fluorescenčnih mineralov v t. i. UV-kabini (TR 9);
 • minerale, meteorite, kristale, fosile ipd. (TR 5);
 • razsavo policijske opreme in insignij (DR 1);
 • idrijske čipke, miniaturne kozolce, fotografije (DR 3);
 • najdaljšo skavtsko serijo znamk na svetu (DR 12).

Ocenjevanje družinskih zbirk:

Ne pozabite, da lahko na Collecto s seboj prinesete svoje domače in osebne zbirke in če ne poznate njene vrednosti vam bodo priskočili v pomoč naši poznavalci Numizmatičnega društva slovenije, Filatelističnega društva Ljubljana in številni drugi.

Otroci do 14. leta imajo brezplačen vstop!


Več informacij za obiskovalce TUKAJ.

 

MIKI MUSTER - SPOZNAJTE GA V ŽIVO


(12. marec 2015)

"Kdo od Slovencev ne pozna Zvitorepca, Lakotnika, Trdonje, medvedka Neewe, Ostrostrelca, Stezosledca, Zadnjega Mohikanca in ostalih junakov številnih stripov in slikanic? Pa nagajive zajčke s televizijskega Cikcaka, reklame za trgovino Mercator, Viki kremo, Čunga Lunga, Jelovico in drugih zgodbic? Avtor teh ljudskih stvaritev je Miki Muster, brez dvoma eden Najboljših ustvarjalcev in risarjev slikanic in stripov ter filmskih risank v slovenskem in evropskem merilu." (Vir: www.mikimuster.si)

Na letošnji Collecti boste lahko spoznali legendo slovenskega stripa Mikija Mustra, ki v letošnjem letu praznuje zavidljivih 90 let.

Sponzali ga boste lahko v petek, 27. marca 2015, ob 16. uri v dvorani Povodni mož Gospodarskega razstavišča (klet dvorane B2), ko bo na voljo za avtograme. Pole tega si boste lahko vse tri dni Collecte ogledovali njegovo razstavo (v organizaciji strip.art.nice Buch) in opravili nakup njegovih plakatov, slikanic ipd.
Vir fotografije: www.mikimuster.si

Več TUKAJ.

 

KATALOG DRAŽBE


(10. marec 2015)

V soboto, 28. marca 2015, bo ponovno potekala dražba starih knjig in tiskov, ki jo pripravlja Antikvariat Glavan. Na voljo bodo plakati od konca 19. stoletja do 80. let 20. stoletja, različni stripi Mikija Mustra in redke otroške knjige, prve izdaje, originalne fotografije.

Več informacij najdete TUKAJ.

 

ZNAN PROGRAM LETOŠNJE COLLECTE


(9. marec 2015)

Ne spreglejte letošnjega bogatega dogajanja na sejemskih tleh že 9. Collecte. Za vas pripravljamo bogato dogajanje! Od tematske razstave Svetloba in minerali, do zbirke slovenskih fosilov na znamkah, do UV-kabine, v kateri si bomo lahko ogledovali pisani svet kamnov, vse do razstave Janeza Puharja, izumitelja fotografije na steklo ... obeležili pa bomo kar nekaj obletnic - 60-letnico Gospodarskega razstaviša, 110-letnico Prešernovega spomenika, 90-letnico Mikija Mustra - spoznali ga boste lahko tudi v živo!

Kot vsako leto ne bo manjkal niti bogat program za otroke, sobotna dražba in kar nekaj predavanj o tem, zakaj zbirati o moderni filateliji.

 

 

PRILOŽNOSTNA GRADIVA


(7. marec 2015)

Že drugič smo k sodelovanju povabili znanega oblikovalca, ilustratorja in fotografa Matjaža Učakarja, ki je oblikoval že neštete priložnostne kovance za Banko Slovenije, priložnostne poštne znamke in ilustrirane dopisnice za Pošto Slovenije, Telekomove telefonske kartice in druge materiale. Učakar je ilustriral priložnostna gradiva sejma že leta 2013.

Avtor je o letošnjih priložnostnih gradivih povedal naslednje:
»Že sama tematika, kako na znamki prikazati poleg minerala tudi svetlobo, je bila svojevrsten izziv, saj mora biti znamka dovolj svetla in živahna, da je zanimiva za zbiralce. Svetloba ujeta v kristalnih lestencih, ki odseva barve po prostoru in stara vinilka, na katere naslovnici se svetlobni žarek skozi kristal razprši v mavrico, sta bila dokaj dobra podlaga za razmišljanje. Odločitev, da na znamki in ostalih filatelističnih izdelkih upodobim diamant s stilizirano mavrico je bila pravzaprav precej lahka, saj je dr. Miha Jeršek ta pojav prav lepo utemeljil«; »Vidna svetloba je sestavljena iz celega spektra mavričnih barv, kar lepo vidimo na mavrici, ko se svetloba lomi in razprši na drobnih dežnih kapljicah. Ob prehodu vidne svetlobe kristal, se del te svetlobe absorbira in barva kamna je povezana s seštevkom neabsorbiranih barv. V primeru brušenih kristalov, na primer diamanta, se zgodi dvoje: vidna svetloba se zaradi loma svetlobe na ostrih robovih fasetnega brusa razprši v vse spektralne barve, sama barva kamna pa je odraz absorpcije. Pri diamantu so običajno cenjeni povsem brezbarvni kamni, kar pomeni, da se svetloba v njih ne absorbira. V redkih primerih pa se del svetlobe absorbira in tedaj so tudi diamanti lahko obarvani. Najbolj cenjeni so rdeči, modri in zeleni, sledijo rožnati in nato drugih barv. To so redki dragulji in še posebno cenjeni s strani zbirateljev. Vsi ti pa imajo še vedno prisotno disperzijo svetlobe, kar pomeni, da so zelo atraktivni: imajo svojo barvo in vse spektralne barve, ki jim daje živahnost, še posebno, če se kamen vrti, kot na primer če je diamant brušen v obliki briljantnega brusa in ga nosimo v prstanu.«

 
 

20. FEBRUAR - ZADNJI PRIJAVNI ROK


(12. februar 2015)

 

 


Zadnji prijavni rok za sodelovanje na 9. mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta se izsteka 20. februarja. Collecta v letošnjem letu obljublja prav posebne dogodke - od tematkse razstave na temo mednarodnega leta svetlobe in svetlobnih tehnologij, do obeležitve različnih obletnic.

Trenutno je že potrdilo kar lepo število zbirateljev in trgovicev iz naslednjih držav: Španija, Avstrija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Indija, Italija, Litva, Madžarska, Makedonija, Nemčija, Slovenija, Srbija, Turčija ...


ODDAJTE ČIM PREJ SVOJO PRIJAVO:
PRIJAVNICE:

 
 

 

PRIJAVE ODPRTE


 (1. december 2014)

 

Prijave za sodelovanje na že 9. mednarodnem sejmu zbirateljstva so odprte. Samo lani je sodelovalo kar 150 razstavljavcev iz 16 držav, ki so tri dni trgovali in izmenjavali številne drobne zbirateljske predmete, izkušnje in ugodnosti. Kar 6.000 obiskovalcev je imelo priložnost prevertii ponudbo razstavljavcev, si ogledati tematsko razstavo in se udeležiti predavanj, dražbe ipd. Kot vsako leto so bili lahko priča tudi izjemnim svetovnim zbirkam.

Predstavite svojo ponudbo tudi sami in zakupite eno od možnosti sodelovanja:

 • najem ene ali več miz;
 • najem tipsko opremljenega razstavnega prostora;
 • oglaševanje v okviru prireditve in njenih tiskovin/spletne strani;
 • sponzoriranje prireditve;
 • najem vitrine ipd.
CENIK IN OBLIKE SODELOVANJA (s prijavnico):
PRIJAVNICE:
ROKI:
 • 11. december 2014: prvi prijavni rok, ki vam zagotavlja 5 % popust
 • 20. februar 2015: zadnji prijavni rok
Najhitrejši način za vašo prijavo je oddaja izpolnjene e-prijavnice, zato izkoristite prvi prijavni rok, ki se izteka 11. decembra še danes!

 
 

 

ZNAN TERMIN 9. COLLECTE (2015)


 (18. junij 2014)

 

Veseli smo, da so se v letu 2014 na največjem sejmu zbirateljstva v Sloveniji ponovno zbrali zbiratelji in trgovci iz 16 evropskih držav, ki so na ogled postavili številne dragocene zbirke in predmete. 6.000 obiskovalcev je imelo priložnost videti ponudbo rekordnega števila zbirateljev - zbralo se jih je namreč kar 150.

 

Veseli bomo, če boste z nami sooblikovali 9. Mednarodni sejem zbirateljstva COLLECTA, ki bo potekal od 26. do 28. marca 2015 že tradicionalno v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča v Ljubljani.

 

Več informacij o sejmu in oblikah sodelovanja bomo objavili kmalu, zato ostanite z nami!

 
 

PRILOŽNOSTNA GRADIVA 8. COLLECTE ŽE V SPLETNI TRGOVINI


(17. junij 2014)


Vsa priložnostna gradiva letošnje Collecte
so na voljo v spletni trgovini - nakupili boste lahko znamko v treh barvah, ovojnico, razglednico z dnevnimi žigi ali brez!

Pohitite in si zagotovite celotno zbirko!
COLLECTA 2014


FOTO UTRINKI 8. COLLECTE (2014)


(2. april 2014)

Da je bil unovičen sejem zbirateljstva Collecta izjemno uspešen in zanimiv ter bogat s številnimi dogodki, pričajo tudi utrinki v naši fotogaleriji. Vabljeni, da si jih ogledate na spodnji povezavi:

 

 
 

TUDI 8. COLLECTA PRAVA USPEŠNICA!


(31. marec 2014)8. Collecta
, ki je potekala minuli teden na Gospodarskem razstavišču
se je v soboto, 29. marca uspešno zaključila. Med svoje vrste je privabila kar 150 sodelujočih iz 16 različnih držav. Kar 6.000 obiskovalcev je lahko poizvedovalo o različnih zbirateljskih predmetih, številni pa so svoje domače zbirke prinesli kar s seboj in jih na razstavnih prostorih Numizmatičnega društva Slovenije, Filatelistične zveze Slovenije in Filatelističnega društva Ljubljana oddali v ovrednotenje.

Oko številnih obiskovalcev so pritegnile tudi tematska razstava Igra, ki je navduševala tako odrasle kot otroke, gostujoča razstava indijske pošte in filatelije ter številne druge razstave - Tito v filateliji, različni tematski plakati, razstava taborniških našitkov, objektov, signalizacije ipd. Kot vsako leto smo poskrbeli tudi za prenos znanja, saj smo organizirali nekaj predavanj na temo barvitosti kamnov, ustreznega beleženja zbirk ipd.

Tradicionalna dražba, ki jo pripravlja Antikvariat Glavan je prav tako požela velik interes. Najdražji kos, ki je bil prodan za 600 EUR, je bilo odlikovanje Franza Josepha Ritterkreuza, veliko zanimanja pa so poželi filmski plakati Maškarada in druge zbirke militarije.

Tudi v letošnjem letu so Collecto obiskali številni otroci. Skupine otrok iz Šmarejte, Celja, Izole, Središča ob Dravi, Hajdine ... so spoznale, kaj zbirateljstvo sploh je, kaj se zbira in kaj lahko sami zbirajo, prek tega pa so izvedeli tudi, kateri poklici se skrivajo za številnimi zbirateljskimi področji. Zlatar jim je prikazal orodje in materiale, s katerimi dela, policist je predstavil številne policijske našitke in vozila, na filatelistični delavnici so spoznali delo poštarja, kiparsko-restavratorski kotiček pa je predstavil pravega mojstra kamnoseštva. Vsebinski partnerji festivala: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Center RS za poklicno izobraževanje, spletni center za poklicno izobraževanje Mojaizbira.si.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, podpornikom in obiskovalcem, ki vsako leto znova potrjujejo, da je Collecta izjemen sejem na tem koncu Evrope, ki zagotavlja tako ponudbo na eni strani, kot privabi številno zanimanje obiskovalcev na drugi.

Ostanite z nami, kajti prav kmalu bomo objavili fotoutrinke s sejma!

 
 

COLLECTA SAMO ŠE DANES


(29. marec 2014)

Samo še danes boste obiskovalci lahko obiskali 8. mednarodni sejem zbirateljstva. Ob 12. uri v predavalnici v Povodnem možu bo potekala tradicionalna dražba starih knjig, tiskov, plakatov s športno, politično, oglaševalsko in (tudi) s prepovedano tedaj vsebino ... Več tukaj.

Vstopnice lahko kupite samo še danes do 17.30 ure, sejem pa vrata zapira ob 18.00 uri.

Toplo vabljeni!

 

 
 

DRUGI DAN COLLECTE NE ZAMUDITE


(28. marec 2014)

 
Drugi dan Collecte bo prav tako potekal bogat program. Poleg predstavitev na razstavnih prostorih, bo potekal prav pester program v predavalnici:

9.00–11.00 OTROŠKI PROGRAM: Pošta Slovenije v sodelovanju s Filatelistično zvezo Slovenije pripravlja program IGRAJMO SE SKUPAJ. V njem bodo potekali filatelistična delavnica, v kateri bodo otroci spoznavali filatelijo v splošnem in poklic poštarja.

Poleg tega bodo otroci spoznavali tudi poklic zlatarja, policista, kamnoseka ... pri tem bodo spoznali katere materiale, vozila in opremo uporabljajo za svoje delo, številne priložnosti in pasti teh zanimivih poklicev in hkrati, kje se lahko po šolanju zaposlijo.

12.00–13.00 BARVITOST KAMNOV: V tem predavanju bo dr. Miha Jeršek osvetlil zakaj je ravno barva mineralov tista lastnost, ki jo najprej opazimo in zakaj je pomembna še posebej v svetu mineralov.

16.00–16.30 RAČUNALNIŠKO VODENJE OSEBNIH ZBIRK: Tomaž Langerholc bo v tem predavanju predstavil, kako pegledno in enostavno voditi evidence zbirk s pomočjo modernih tehnologij.

Spoznajte čudoviti svet zbirateljstva in se izobražujte o številnih prednostih, ki jih prinaša!

 

 

NA COLLECTI TUDI PREDSTAVITVE POKLICEV


(28. marec 2014)

Od prečudovitega ljubiteljskega zbirateljstva do pravih pravcatih poklicev - vse to bo mladim obiskovalcem pripravila Collecta.

S tem bomo na Collecti mlade navdušili ne samo nad posameznimi oblikami zbirateljstva, pomembnimi tako z vidika zgodovine kot kulturne dediščine, temveč tudi nad številnimi poklici, med drugimi tudi:

 • zlatar,
 • kamnosek,
 • policist,
 • poštar ...
VSEBINSKI PARTNER PARTNERJI:
         
   
         
         

PRVI DAN COLLECTE ...


(27. marec 2014)

Že prvi dan Collecte smo izmenjevali številne dragocenosti, zanimivosti in najrazličnejše koristne informcije. S prerezom traku smo tudi simbolično uradno odprli letošnji že 8. mednarodni sejem zbirateljstva. Nekaj fotoutrinkov si lahko ogledate kar na našem Facebook profilu:

 

 

Ne spreglejte, v petek in soboto je Collecta odprta od 9. do 18. ure! Nakup vstopnic pa je možen od 8.30 do 17.30. Se vidimo!

 


 

COLLECTA ŽE DANES ODPIRA VRATA


(27. marec 2014)

 

8. Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, danes, 27. marca, odpira svoja vrata. Na uradnem odprtju ob 12.15. uri bo potekala predstavitev marčevskega izida znamk Pošte Slovenije (znamke izidejo drugi dan Collecte).

Vse obiskovalce bodo na uradnem odprtju nagovorili predsednik programskega odbora g. Mitja Lamut, generalni sekretar filatelistične zveze Slovenije dr. Veselko Guštin, direktor PE Pošte Slovenije v Ljubljani g. Evgen Zadnik in veleposlanik Indije, nj. eksc. g. Sarvajit Chakravarti.


Zbranim se bo s svojim talentom predstavil mlad glasbenik Kristjan Hacin.

Sicer pa bo Collecta v treh dneh gostila okoli 115 razstavljavcev iz 17 držav ter pester program in razstave:

 

Toplo vabljeni!

 

 

 

 

Z VIP VSTOPNICO DO VSTOPA PRED URADNIM ODPRTJEM


(24. marec 2014)

Vsi, ki bi želeli obsikati sejem pred uradnim odprtjem sejma (uradno se sejem odpre v četrtek, 27. marca 2014 ob 12. uri), lahko to storite tako, da naročite VIP vstopnico.

VIP vstopnica omogoča vstop dve uri pred odprtjem, torej v četrtek, 27. marca 2014, ob 10. uri:

 • Cena VIP vstopnice: 15 EUR
 • Naročilo VIP vstopnice: naročite >
 • Na dan dogodka boste vsi, ki ste naročili VIP vstopnico, na INFO TOČKI, prejeli priponko z vašim imenom in priimkom ter račun, ki ga morate poravnati pred vhodom.

Zagotovite si zgodnji vhod na sejem in naročite VIP vstopnico še danes!

 

BOGATA NAGRADNA IGRA


(18. marec 2014)Ste vedeli, da boste samo obiskovalci letošnje Collecte lahko ob nakupu vstopnic prejeli letak z nagradno igro? Obiščite 8. sejem Collecta, odgovorite na nagradno vprašanje in izpolnite nagradni letak.
1. NAGRADA 2. NAGRADA 3. NAGRADA
     
  Sponzor nagrad:  

Pridružite se nam in sodelujte!

 

 

PRILOŽNOSTNA FILATELISTIČNA GRADIVA 8. COLLECTE


(14. marec 2014)

Tako kot vsako leto, bo tudi od 27. do 29. marca, torej v času sejma možen nakup priložnostnih filatelističnih gradiv Colelcte 2014.
Na voljo za nakup bodo:

 • dnevni žigi
 • znamka po ceni 2 EUR
 • ovojnica po ceni 3 EUR
 • razglednica po ceni 3 EUR
 • ovojnica in razglednica z dnevnim žigom in znamko po ceni 4 EUR.

Gradiva od preteklih Collect pa so že na voljo v naši spletni trgovini.

Hitro v spletni nakup, da si zagotovite celovito zbirko!

 

KATALOG RAZKRIVA LETOŠNJI PROGRAM


(13. marec 2014)

Vabimo vas, da si ogledate katalog letošnje Collecte, v katerem boste našli informacije o:

   • izobraževalnem programu;
   • tematski razstavi in drugih razstavah ter o gostujoči razstavi indijske pošte in filatelije;
   • seznam trgovcev;
   • izdaji priložnostnih filatelističnih gradiv Collecte 2014!

pdfKatalog Collecte 2014 > (.pdf 6.8MB)

Vstopnice bodo na voljo za nakup na dan dogodka! Vabljeni k ogledu.

 

DRAŽBENI KATALOG ŽE NA VOLJO


(12. marec 2014)

Tradicionalna dražba starih knjig, tiskov, razglednic bo v letošnjem letu dopolnjena še z zanimivimi plakati z oglasno, politično, športno, kulturno vsebino ... Dražba, ki jo pripravlja Antikvariat Glavan bo potekala v soboto, 29. marca 2014, od 12. do 15. ure. Dražbeni katalog pa je že na voljo na spodnji povezavi:

 

ZNAN SEZNAM SODELUJOČIH!


 (11. marec 2014)

Letošnji sodelujoči zbiratelji in trgovci prihajajo iz kar 16 držav (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Črna Gora, Nemčija, Francija, Hrvaška, Italija, Litva, Nizozemska, Poljska, Slovenija, Srbija, Turčija). Ponovno so najbolj zastopana področja numizmatika in filatelija. Seznam, ki se dnevno še dopolnjuje, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

 

8. COLLECTA V ZNAMENJU IGER


(6. marec 2014)

Letošnja Collecta bo gostila več kot 110 razstavljavcev iz 18 držav, ki bodo prodajali, kupovali in izmenjevali različne zbirke kovancev, znamk, kartic, gramofonskih plošč, figuric, starih knjig in tiskov, militarističnih predmetov ipd.

Letošnja posebnost sta "vintage" kotiček in kotiček z različnimi zbirateljskimi umetniškimi predmeti, nastali pod taktirko skupine ljubiteljskih umetnikov. Ti bodo na ogled postavili različne slike in miniaturne slike, skulpture umetnostnega varilca in zbirko vijolin.

Poskrbljeno bo tudi za izobraževalni program, saj se bodo v treh dneh zvrstili različni dogodki, tako za odrasle kot tudi otroke. Tradicionalno bo prvi dan Collecte potekala predstavitev izdaje marčevskih znamk Pošte Slovenije, v soboto dražba starih tiskov, redkih otroških knjig, rokopisov pomembnih knjižnih ustvarjalcev ter drobnih zbirateljskih predmetov. Prvič bo potekalo še predavanje o tem, kako pregledno in enostavno voditi evidence zbirk ter predavanje Barvitost kamnov.

Letošnja tematska razstava je posvečena temi igra, poleg tega bo Collecta gostila še razstavo indijske fialtelije ter številne druge razstave.

Med drugim Collecta obeležuje tudi mednarodno leto kristalografije, saj bo poleg predavanja, na ogled postavljena tudi razstava Barva, ujeta v kamen.

 

Ostanite z nami, kajti zelo kmalu bomo objavili celoten seznam razstavljavcev in program!

 

 

ZADNJI ROK JE PRED VRATI


(12. februar 2014)

Ne zamudite še zadnje priložnosti za sodelovanje na letošnjem, že 8. sejmu zbirateljstva Collecta od 27. do 29. marca 2014 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Sodelujete pa lahko na različne načine:

 • najamete mizo(e), na kateri lahko prodajate, izmenjujete, trgujete;
 • najamete opremljen razstavni prostor (oprema razstavnega prostora je tipska, lahko pa ima tudi skladišče);
 • oglašujete v katalogu prireditve, na spletni strani ...

ZADNJI ROK ZA PRIJAVO: četrtek, 20. februar 2014!
PRIJAVNICE:

 

   
Miza   Razstavni prostor
6m2
  Razstavni prostor
12 m2 s skladiščem

 

SODELUJTE NA 8. COLLECTI!


(12. november  2013)

Ponovno vas vabimo, da se udeležite že 8. sejma za zbiratelje Collecta, ki bo potekal kot običajno na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od 27. do 29. marca 2014. Tradicionalno bo Collecta postregla s številnimi programskimi točkami za odrasle in otroke, bogatim sejmom, kjer se bodo kot vedno prodajale in izmenjavale številne zbirateljske zbirke, predmeti in informacije. Ne zamudite največjega sejma za zbiratelje v Sloveniji z najdaljšo tradicijo v Sloveniji in se prijavite še danes!
 
CENIK IN OBLIKE SODELOVANJA (s prijavnico):
PRIJAVNICE:
ROKI:
 • 4. december 2013: prvi prijavni rok, ki vam zagotavlja 5 % popust
 • 20. februar 2014: zadnji prijavni rok
Najhitrejši način za vašo prijavo je oddaja izpolnjene e-prijavnice, zato izkoristite prvi prijavni rok, ki se izteka 4. decembra še danes!KMALU TUDI 8. COLLECTA


(10. avgust  2013)

 

Veseli smo, da so se v letu 2013 na največjem sejmu zbirateljstva v Sloveniji ponovno zbrali zbiratelji in trgovci iz 19 evropskih držav, ki so na ogled postavili številne dragocene zbirke in predmete. 6.000 obiskovalcev je imelo priložnost videti ponudbo rekornega števila zbirateljev - zbralo se jih je namreč kar 140.

 

Veseli bomo, če boste z nami sooblikovali 8. Mednarodni sejem zbirateljstva COLLECTA, ki bo od 27. do 29. marca 2014 ponovno na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

 

Več informacij o sejmu in oblikah sodelovanja najdete v Vabilu k sodelovanju na spodnji povezavi:

 

NAGRADNA IGRA ZAKLJUČENA


(19. april 2013)

Obiskovalci 7. sejma zbirateljstva Collecta so na vhodu prejeli letak z nagradno igro. Odgovoriti so morali na vprašanje iz katere države prihaja gostujoča razstava. Pravilen odgovor se je glasil iz Češke.

Srečni izžrebanci, ki so pravilno odgovorili na nagradno vprašanje so:
 • Damjan Keber, ki je prejel srebrnik Tine Maze,
 • Irena Labohar ml., ki je prejela zlatnik Cookovih otokov z motivom bele štorklje,
 • Viktorija Adamič, ki je prejalsrebrnik s 3D metuljem in
 • Alfonz Milharčič, ki je prejel večerjo za dve osebi v Plaza Hotelu Ljubljana
Iskrene čestitke nagrajencem!

USPEŠNO ZAKLJUČENA 7. COLLECTA


(26. marec 2013)

Vikend v znamenju zbirateljstva se je uspešno zaključil. Na Collecti se je v treh dneh zbralo nekaj manj kot 6.000 obiskovalcev in 140 zbiralcev in trgovcev iz 19 držav (Avstrija, Bolgarija, Češka, KItajska, Hrvaška, Francija, Nemčija, Madžarska, Italija, Liechtenstein, Litva, Makedonija, Črna Gora, Nizozemska, Poljska, Romunija, Srbija, Združene države Amerike in Slovenija). Najmočneje zastopana področja sejemskega dela so bila filatelija, numizmatika, kartofilija in mineralogija.

Sejemske utrinke si lahko ogledate v fotogaleriji na spodnji povezavi:


COLLECTA 2013DANES JE COLLECTO OBISKALO VEČ KOT 200 UČENCEV

(22. marec 2013)

Za več kot 200 osnovnošolcev smo pripravili brezplačen voden ogled tematske razstave Pravljice in pravljičnih 7, policijskih insignij, mineralov in fosilov. Zabavali so se ob poučni glasbeno-animacijski predstavi Ko bom velik, bom ...  ter v ustvarjalnih delavnicah podrobneje spoznavali filatelijo in numizmatiko. Bilo je izjemno zanimivo, pisano in razigrano. Več kot besede povedo slike ...

   
   
   


UTRINKI PRVEGA DNE ...

(21. marec 2013)


        

Sejem so uradno odprli predsednik programskega odbora Collecte Mitja Lamut, predstavnik Pošte Slovenije Marjan Osvald in nj. eksc. g. Petra Voznica.

  Družba Moro & Kunst je gostila predstavnike dveh vodilnih avkcijskih hiš - dr. Huberta Russa in  g. Franka Richardsena.
   
Prvič na svetu lahko vidimo vseh devetih srebrnikov Tiffany Art, ki so nastali s priznano draguljarsko hišo Tiffany & Co.   Na okrogli mizi smo spoznavali, kako je z investiranjem v različne zbirke in predmete ter kakšne cene določeni predmeti dosegajo na trgu.
     
Že prvi dan je mrgolelo slovenskih in tujih obiskovalcev.   Otroci z zanimanjem spremljajo pravljično tematsko razstavo.
   
Prava atrakcija so originalne smuči Tine Maze in srebrnik z njeno podobo. Vidite ju lahko na razstavnem prostoru Zlatarne Celje.    COLLECTA DANES ODPIRA SVOJA VRATA
(21. marec 2013)

 
Z veseljem najavljamo, da se bo na letošnji Collecti predstavilo rekordno število razstavljavcev (več kot 140 razstavljavcev) iz 18 držav.

 • Zadnji SEZNAM SODELUJOČIH si lahko ogledate tukaj >>.

Vrata uradno odpiramo ob 12. uri. Vsi tisti, ki si želite nakupiti najboljše zbirateljske kose, boste lahko vstopili že ob 10. uri z VIP vstopnico, ki jo je potrebno predhodno naročiti.

 • NAROČILO VIP VSTOPNIC lahko opravite tukaj >>.
Prvi dan izpostavljamo:

SLOVESNO ODPRTJE COLLECTE S PREDSTAVITVIJO PRILOŽNOSTNIH POŠTNIH ZNAMK ob 12.15. uri v dvorani B2 klet, kjer bodo zbrane pozdravili predsednik programskega odbora Collecte Mitja Lamut, predstavnik Pošte Slovenije Marjan Osvald in veleposlanik Češke republike nj. eksc. g. Petr Voznica. Več >>
 
okrogla miza ZAKAJ JE INVESTIRANJE V ZBIRKE IN PLEMENITE KOVINE PAMETNA NALOŽBA? ob 16.30. uri v dvorani B2 klet
povezuje: Barbara Režek (družba Moro & Kunst)
gostje: Stanko Štiblar (Masta Trade), Saša France (Philadria), Luka Mitrović (Silverland), Jaka Prijatelj (Carniola Antiqua) Več >>

Vse tri dni prireditve ne spreglejte tudi::

 NA COLLECTI TUDI STROKOVNJAKI ZA CENITEV KRALJEVIH ZBIRK

(19. marec 2013)

Družba Moro bo na svojem razstavnem prostoru (št. 27) gostila strokovnjake dveh vodilnih avkcijskih hiš Künker in Schoeller, kjer cenijo tudi kraljeve zbirke kovancev.

Vabljeni, da se z njihovimi gosti srečate osebno v četrtek, 21. marca 2013, med 12. in 13. uro. V kolikor imate stare kovance, zanimive za evropski trg, in želite mnenja strokovnjakov, se lahko najavite na telefonsko številko 01 530 44 08.KOCKA JE PADLA ...

(18. marec 2013)

Vsako leto imate možnost na Collecti kupiti priložnostne filatelistične materiale - od osebnih znamk Collecte, kuvert, razglednic, pa vse do maximum kart. Letos smo k sodelovanju privabili znenega oblikovalca, ilustratorja in fotografa Matjaža Učakarja, ki je oblikoval že neštete priložnostne kovance za Banko Slovenije, priložnostne poštne znamke in ilustrirane dopisnice za Pošto Slovenije, Telekomove telefonske kartice in druge materiale.

O letošnjih Collectinih filatelističnih materialih, ki jih je oblikoval, je zapisal: "Zbirateljska strast ne pozna meja in tudi zbiranje igralnih kock je lahko hobi. Že šest uspešno izvedenih sejmov, kjer obiskovalci in razstavljalci igrajo na polno, je dalo idejo motiva igralne kocke z najvišjo številko, ki ima v tem primeru dodano vrednost, sedmo piko. Kocka je padla ... pred nami je 7. mednarodni sejem zbirateljstva."

Filatelistične materiale letošnje Collecte bo mogoče kupiti vse dni trajanja sejma na recepciji (vhod na sejem). Na voljo bodo tudi znamke, razglednice in ovojnice preteklih Collect. Tisti neučakani jih lahko že sedaj naročite v spletni trgovini tukaj >>.BOGATA NAGRADNA IGRA

(12. marec 2013)

Ste vedeli, da boste samo obiskovalci letošnje Collecte lahko ob nakupu vstopnic prejeli letak z nagradno igro? Obiščite 7. sejem Collecta, odgovorite na nagradno vprašanje in izpolnite nagradni letak. Nagrade, ki čakajo tri bodoče nagrajence so:
 1. Srebrnik Cookovih otokov, Tina Maze
 2. Srebrnik Andorra, Metulj 3D
 3. Zlatnik Cookovih otokov, Bela štorklja
 4. Večerja za dve osebi v Plaza Hotelu Ljubljana

Pridružite se nam in sodelujte!


PRVIČ NA SVETU!

PREDSTAVITEV 9 SREBRNIKOV SERIJE TIFFANY ART

(8. marec 2013)

Prvič na svetu se bo v javnosti predstavilo vseh devet srebrnikov iz serije Tiffany Art. Serija se je začela leta 2004 in je kovana v čistem srebru, teže 2 unč oziroma 62,2 g in čistini srebra 999/1000. Vsako leto krasi kovanec drugačen košček mojstrovine Tiffany in na leto jih skujejo le 999. Celotna zbirka bo na ogled samo v času sejma Collecta na razstavnem prostoru Silverland.ZNAN SEZNAM SODELUJOČIH!

 (28. februar 2013)

Letošnji sodelujoči zbiratelji in trgovci prihajajo iz kar 15 držav (Avstrija, Bolgarija, Češka, Črna Hora, Nemčija, Francija, Hrvaška, Italija, Liechtenstein, Litva, Nizozemska, Poljska, Slovenija, Srbija). Ponovno so najbolj zastopana področja numizmatika in filatelija. Seznam, ki se dnevno še dopolnjuje, si lahko ogledate na spodnji povezavi:
VAS ZANIMA, KAJ PRIPRAVLJAMO NA LETOŠNJI COLLECTI?

 (26. februar 2013)

 

Programski odbor Collecte je letos bil izjemno konstruktiven in pripravil je odličen program. Posebno pozornost smo posvetili tudi najmlajšim in res bodo imeli kaj videti na Collecti. Vabimo vas, da se nam pridružite na tridnevnem dogajanju, ki bo med drugim združevalo:
 •  tematsko razstavo »Pravljice in pravljičnih 7«, kjer bodo na ogled postavljene Kinder in Pez figurice s pravljičnimi junaki (Sneguljčica in 7 palčkov, Peter Pan, Ostržek, Aladin, Trnuljčica, Pepelka, Bambi, Levji kralj idr.), ilustracije, slikanice, plakati in okrasni predmeti iz sveta Walt Disneya, ne bodo pa manjkale niti stare razglednice in voščilnice, ilustrirane  z motivi pravljic bratov Grimm ter kovanci s pravljičnimi motivi. Posebna pozornost bo namenjena slovenski pravljici Zlata ptica, saj bodo razstavljeni zbirateljski predmeti, ki se pojavijo v tej pravljici;
 • razstavo najlepših slovenskih znamk, numizmatičnih pisem, najmanjših vrednosti bankovcev in kovancev iz 70 držav, fluorescentnih mineralov, fosilov v konkrecijah, razglednic s fotografijami slovenske naravne in kulturne dediščine idr.,
 • dražbo starih in redkih otroških knjig, razglednic, tiskov, plakatov in drugih zbirateljskih predmetov (dražbo že tradicionalno pripravlja Antikvariat Glavan);
 • okroglo mizo o vlaganju v najrazličnejše dragocenosti - plemenite kovine, dragulje, numizmatične predmete, filatelistične predmete, slike ipd.;
 • predstavitev spominskih oziroma zgodovinskih medalj/plaket, ki sodijo v slovensko numizmatiko oziroma ki so povezane z zgodovino slovenskega naroda (predavanje pripravlja Urban Mate);
 • otroški kotiček, kjer bodo potekale filatelistične, ustvarjalne in druge delavnice ter animacije.

Spremljajte nas, saj bomo v kratek objavili opise posameznih razstavljenih predmetov, urnike izobraževalnega programa in dražbe ter seznam vseh sodelujočih.ZADNJI ROK ZA PRIJAVO – 22. FEBRUAR 2013!

(11. februar 2013)

 

Ne zamudite 22. februarja 2013 zadnjega roka za prijavo na sejem Collecta.

Več informacij o sejmu in oblikah sodelovanja najdete v Vabilu k sodelovanju na spodnji povezavi:


Prijavnico lahko najhitreje oddate na spodnji povezavi:

 
 

 


VABILO K SODELOVANJU NA 7. COLLECTI

(14. november 2012)


Veseli smo, da so se v letu 2012 na največjem sejmu zbirateljstva v Sloveniji ponovno zbrali zbiratelji in trgovci iz 17 evropskih držav, ki so na ogled postavili številne dragocene zbirke in predmete. 6.000 obiskovalcev je imelo priložnost videti ponudbo rekornega števila zbirateljev - zbralo se jih je namreč kar 130.

Veseli bomo, če boste z nami sooblikovali 7. Mednarodni sejem zbirateljstva COLLECTA, ki bo od 21. do 23. marca 2013 ponovno na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Več informacij o sejmu in oblikah sodelovanja najdete v Vabilu k sodelovanju na spodnji povezavi:


Prijavnico lahko najhitreje oddate na spodnji povezavi:

  E-PRIJAVA >>  
 
Prijave sprejemamo do 22. februarja 2013.

 
COLLECTA 2012

  
SREČNI NAGRAJENCI SO ...

(23. april 2012)

Na Collecti 2012 je potekala nagradna igra. Izmed številnih izpolnjenih letakov smo izžrebali tri srečneže, ki prejmemo privlačne nagrade.
Seznam nagrajencev:

1. NAGRADA
Star Wars Millenium Falcon
(Set 4 srebrnikov)
Evgen Hofer
   
2. NAGRADA
Srebrnik Titanik
Nataša Stevanovič
   
3. NAGRADA
Set 4 numizmatičnih pisem
Kaja Hojski
   
   
Sponzor nagradne igre:

Čestitke!USPEŠNO ZAKLJUČENA 6. COLLECTA

(26. marec 2012)

Vikend v znamenju zbirateljstva se je včeraj na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani uspešno zaključil. Na Collecti se je v treh dneh zbralo nekaj manj kot 6.000 obiskovalcev in 130 zbiralcev in trgovcev iz 17 držav, med drugim tudi iz Kitajske in Kanade. Najmočneje zastopana področja sejemskega dela so bila filatelija, numizmatika, kartofilija in mineralogija.

Utrinke s sejma si lahko ogledate v fotogaleriji.UTRINKI PRVEGA IN DRUGEGA DNE

(24. marec 2012)

 

   
   
 


 
DAN ZA DRAŽBE
(23. marec 2012)

Spremljevalni program drugega dne Collecte bo v znamenju dveh dražb.

 • ZIP, Ljubljana v sodelovanju z nekaterimi umetniki in lastniki del pripravlja dražbo 65 risb, grafik, kipov in slikov znanih Slovenskih umetnikov.
Več >>.
 • Antikvariat Glavan pripravlja dražbo starih knjig, tiskov in zbirateljskih predmetov.
Več >>

pdfDražbeni katalog (.pdf 1.1MB)

 


COLLECTA ODPIRA SVOJA VRATA 

(23. marec 2012)

Danes ob 12.15. uri bosta sejem Collecta, kjer se predstavlja več kot 130 zbiralcev in trgovcev iz 18 držav, uradno odprla predsednik programskega odbora prireditve Mitja Lamut in predstavnica Pošte Slovenije Sabina Podkrižnik. Program bodo popestril godbeniki Folklorne skupine COF.

ZANIMIVOSTI PRVEGA DNE ...

 
Predavanje mag. Bojana Bračiča z naslovom Zakaj zbirati znamke?, ki bo vse tiste, ki so zbiranje znamk opustili, zopet navdušilo nad tem hobijem.    
 
     
 
Predavanje izr. prof. dr. Dragana Božiča, ki bo predstavil avtorja prvij serij pokrajinskih fotografij Kranjske in drugih dežel.

Na predavanju bo na ogled postavljen fotografski album "Bled in okolica". V njem je 10 fotografij velikosto 30 cm x 40 cm avtorja B. Lergetporerja, ki so nastale leta 1890. Album hrani Zemljepisni muzej Ljubljana.
 
     
 
V otroških delavnicah bodo otroci pisali pisma ljubljenim osebam, se skupaj s starši preizkusili v kvizu na temo zbirateljstva in igrali družabne igre.     
 
     


Na tematski razstavi bodo razstavljene družabne igre, originalne razglednice Titanika, fluorescentni minerali, kovanec z delčkom premoga iz Titanika, več kot 150 avtomobilističnih prospektov idr.    


VELIKA RAZSTAVA DRUŽABNIH IGER V SLOVENIJI

(21. marec 2012)

V okviru tematske razstave "Saj ni res, pa je!" bo med drugim predstavljenih tudi 200 družabnih iger. Obiskovalci si bodo ahko ogledali več kot 20 različnih vrst igre Monopoly, različne izvedbe igre Človek ne jezi se, Activity, Memory, Domine, posebne izdaje Catana, igre, ki so nastale po knjigah (Gospodar prstanov, Hobit, Pika Nogavička) idr. Tri najbolj zanimive in redke izvedbe Monopolyja bodo na prodaj na sobotni dražbi, ki jo pripravlja Antikvariat Glavan.


DRAŽBA ZA LJUBITELJE UMETNOSTI

(20. marec 2012)

V soboto, 24. marca,  boste lahko na dražbi, ki jo pripravlja Zavod za intelektualno produkcijo, v sodelovanju z nekaterimi umetniki in lastniki del, kupili risbe, grafike, kipe in slike znanih Slovenskih umetnikov.
Posebnost dražbe sta sliki:
 • Jezusovo rojstvo Matije Bradaška in
 • Valentinijeva kopija Renoira: Deklica s klobukom.

Več o dražbi si lahko preberete tukaj >>.

 


OTROŠKI KOTIČEK

(19. marec 2012)

V otroškem kotičku bodo potekale različne delavnice. Otroci bodo pisali pisma ljubljenim osebam, oblikovali plemiške grbe in znamke, spoznavali svet zbirateljstva skozi zabaven kviz in igrali družabne igre, ki bodo za njih prava neznanka. Obujali bomo namreč družabne igre naših dedkov in babic.

Urnik delavnic si lahko ogledate tukaj >>.


COLLECTA V ZNAMENJU TITANIKA

(12. marec 2012)

Letos mineva 100 let odkar se je v noči iz 14. na 15. april 1912 sredi Severnega Atlantika potopila angleška potniška ladja Titanik in ob trčenju z ledeno goro v globine potegnila več kot 1500 potnikov in članov posadke.  Ladja je vsa leta po nesreči zbujala domišljijo, saj je šlo za povsem novo ladjo, v javnosti pa si je ob njeni splovitvi pridobila sloves, da je nepotopljiva.

Na Collectini tematski razstavi "Saj ni res, pa je!" so predstavljene originalne razglednice Titanika iz obdobja pred in takoj po njegovem potopu, znamke, pisemske ovojnice in časopisni članki, ki so poročali o Titaniku. Obiskovalci si bodo ogledali tudi različne kovance na temo Titanika, prava posebnost pa bo kovanec z delčkom premoga iz te potniške ladje.

Collecta obeležuje obletnico tudi s posebno razglednico z motivom Titanika, ki bo na voljo na recepciji sejma.

   
Cenik Collectinih filatelističnih materialov
Ovojnice, znamke in razglednice bodo na voljo na recepciji sejma.DRAŽBENI KATALOG NA OGLED

(9. marec 2012)

Kot vsako leto bo tudi letos na Collecti dražba starih knjig in tiskov, ki jo pripravlja Antikvariat Glavan. Izbirali boste lahko med starimi in redkimi knjigami, stripi, plakati, letaki … Pridružila pa se ji bo novost – Dražba zbirateljskih predmetov, kjer bodo na voljo razglednice, značke in drobne starine. Dražbi bosta potekali v soboto, 24. marca 2012, ob 13. uri v dvorani B2 klet (v predavalnici).

Ogled predmetov bo eno uro pred dražbo.

Gradivo, ki bo na dražbi si lahko ogledate v katalogu, ki je dostopen na spodnji povezavi:ZNAN JE SEZNAM SODELUJOČIH

(7. marec 2012)

Na letošnji Collecti se bodo zbrali zbiratelji iz kar 14 držav - Avstrije, Kanade, Črne Gore, Češke, Nemčije, Francije, Hrvaške, Madžarkse, Indije, Italije, Litve, Poljske, Srbije in Slovenije. Največ zbirateljev in trgovcev pokriva področje filatelije, numizmateike ter mineralov, fosilov in draguljev.

Seznam razstavljavcev, ki se dnevo še dopolnjuje, si lahko ogledate
tukaj >>
.


PROGRAM COLLECTE 2012

(6. marec 2012)

Collecta bo poleg prodajnih prostorov, kjer bodo obiskovalci lahko kupovali, izmenjevali in prodajali različne predmete, ponudila tudi pester spremljevalni program, kar je med tovrstnimi sejmi posebnost.
Poleg tradicionalne tematske razstave, ki je letos poimenovana "Saj ni res, pa je!" pripravljamo tudi odličen izobraževalni program v obliki predavanj za odrasle in delavnic za otroke ter tri izjemno zanimive dražbe, ki bodo na sporedu v soboto:

 

NAGRADNA IGRA

(5. marec 2012)

Obiskovalci Collecte boste lahko sodelovali v nagradni igri in se potegovali za privlačne nagrade, ki jih podarja spletna trgovina Silverland.

Vse kar morate narediti je to, da na vhodu na prireditev izpolnete letak in ga odvržete v nagradno skrinjico, ki se bo nahajala ob izhodu sejma.

Nagrade za katere se potegujete so:

  Star Wars Millenium Falcon (Set 4 srebrnikov)
     
  Srebrnik Titanik
     
  Set 4 numizmatičnih pisem

 NA LETOŠNJI COLLECTI ...

(28. februar 2012)

... bo zopet sodelovalo veliko število zbirateljev in trgovcev, tako da lahko pričakujete pester izbor najrazličnejših zbirateljskih predmetov. Obiskovalci boste lahko letos kupovali knjige, tiske, drobne zbirateljske predmete in umetnine slovenskih ustvarjalcev kar na treh dražbah, se udeležili številnih predavanj in si ogledali tradicionalno tematsko razstavo, ki smo jo letos poimenovali nekoliko bolj igrivo "Saj ni res, pa je!".

V okviru tematske razstave ne spreglejte:

 • zbirke denarja iz prelomnih časov (razpad Avstro-Ogrske, 2. svetovna vojna, razpad Jugoslavije);
 • starih originalnih razglednic Titanika iz obdobja pred in po njegovem potopu;
 • več kot 200 družabnih iger;
 • kovancev "Star Wars";
 • avtomobilističnih prospektov od 30. do 80. let 20. stoletja;
 • znamk posebnih oblik (v obliki metuljev, žabic idr.);

 • najrazličnejših vrst horoskopov;

 • fluorescentnih mineralov;
 • afriških in azijskih primitivnih plačilnih sredstev (manil) idr.
Spremljajte nas, saj bomo v kratkem objavili celoten program prireditve.

 


VABILO K SODELOVANJU NA 6. COLLECTI

(31. januar 2012)


veseli smo, da so se v letu 2011 na največjem sejmu zbirateljstva v Sloveniji ponovno zbrali zbiratelji in trgovci iz 16 evropskih držav, ki so na ogled postavili številne dragocene zbirke in predmete. 6100 obiskovalcev je imelo priložnost videti ponudbo rekornega števila zbirateljev - zbralo se jih je namreč kar 139.

Veseli bomo, če boste z nami sooblikovali 6. Mednarodni sejem zbirateljstva COLLECTA, ki bo od 23. do 25. marca 2012 ponovno na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Vse možnosti sodelovanja in cene si lahko ogledate v Vabilu k sodelovanju na spodnji povezavi:Prijavnico lahko najhitreje oddate na spodnji povezavi:

  E-PRIJAVA >>  
 
Prijave sprejemamo do 24. februarja 2012.

COLLECTA 2011


ZNANI SO NAGRAJENCI NAGRADNE IGRE

(20. april 2011)

 

Vse, ki vas neznansko zanima, kdo so trije srečni prejemniki treh "plemenitih" nagrad velike NAGRADNE IGRE COLLECTA'11, ki je potekala v prostorih Gospodarskega razstavišča od 25. do 27. marca 2011, si lahko ogledate tukaj >>.

 COLLECTA ZAPRLA SVOJA VRATA

(27. marec 2011)

gnecaŠe en uspešen mednarodni sejem zbirateljstva je za nami. Udeležilo se ga je 139 zbirateljev in trgovcev iz 16 evropskih držav . V treh dneh je organizator zabeležil 6.000 obiskovalcev. Letos je bilo opaziti še nekoliko več mladih družin z otroki, prav gotovo zaradi razstavljene največje zbirke igrač Bakugan.

"Collecta je od svojega sramežljivega začetka zrasla v zavidanja vreden sejem zbirateljstva na tem delu Evrope. Ni le sejem, kjer se trguje, je tudi sejem, kjer s tematskimi razstavami skrbijo za izobraževanje in vzgojo mladega rodu zbirateljev", je povedal Rok Glavan, ki na Collecti sodeluje že od samega začetka.

Sejem je tudi letos bogatila tematska razstava "Vsepovsod knjiga" ter drug spremljevalni program - dražba knjig, okrogla miza na temo vpliva Zakona o kulturni dediščini na numizmatiko, predavanje o pozabljenem Kleopatrinem dragulju in predstavitev znamk Pošte Slovenije.

Utrinke tridnevnega dogajanja na Collecti si lahko ogledate v fotogaleriji na spodnji povezavi:SOBOTA IZJEMNO DOBRO OBISKANA

(26. marec 2011)

Danes so Collecto obiskale številne mlade družine, ki jih je poleg klasičnih zbirateljskih predmetov pritegnila prav posebna zbirka igrač Bakugan. Najmlajši so lahko občudovali kar 600 različnih figuric. Otroci pa so lahko pokazali tudi svojo ustvarjalnost v otroškem kotičku, kjer so pisali pisma ljubljenim osebam, barvali in izdelovali knjižne kazalke.

Množica slovenskih in tujih obiskovalcev, med njimi so prevladovali sosedje Avstrijci, Italijani in Hrvati, je imela kaj videti, saj se Collecta lahko pohvali z največjim številom prijavljenih razstavljavcev do sedaj. Zagotovo pa je marsikdo zaromal na Gospodarsko razstavišče tudi zaradi odličnega programa - dražbe knjig in tiskov ter okrogle mize s področja numizmatike.

Vabljeni, da Collecto obiščete še jutri. Svoja vrata bo zaprla ob 16. uri.

Utrinki sobotnega dne:
 
Trgovanje v dvorani  Delavnica pisanja pisem
 Mladi navdušenci nad Bakugani
 
Dražba Antikavriata Glavan  Okrogla miza Na Collecti tudi PolicijaDANES BOSTE LAHKO KUPOVALI NA DRAŽBI IN PRISLUHNILI OKROGLI MIZI Z ZANIMIVIMI GOSTI

(26. marec 2011)

 

Antikvariat Glavan pripravlja danes ob 12. uri zanimiv dražbeni izbor, ki obsega stare otroške knjige, bibliofilske izdaje, knjižne redkosti in zanimivosti, knjige s podpisi ustvarjalcev in ilegalne partizanske tiske.
Ogled predmetov za dražbo bo uro pred njenim začetkom. 

Ob 15. uri pa bo na okrogli mizi tekla beseda o perečem Zakonu o varstvu kulturne dediščine in njegovem vplivu na numizmatiko v Sloveniji. Pridružili se nam bodo dr. Andrej Gaspari in Marija Brus z Ministrstva za kulturo (Direktorata za kulturno dediščino), mag. Barbara Ravnik in Alenka Miškec z Narodnega muzeja Slovenije in Urban Mate ter Janez Štiglic z Numizmatičnega društva Slovenije.

Vabljeni


 

KLJUB SPLETNIM PONUDBAM, FIZIČNO TRGOVANJE ŠE VEDNO POMEMBNO!

(25. marec 2011)


Dolga vrsta zbirateljskih navdušencev tik pred samim odprtjem sejma je dokaz, da je srečevanje zbirateljev in izmenjava zbirateljskih predmetov najrazličnejših vrst še vedno izjemnega pomena. Številni obiskovalci so spremljali raznovrstno ponudbo rekordnega števila razstavljavcev, saj se jih je letos prijavilo kar 139 iz 16 držav.

Današnje uradno odprtje ob 12.15. uri  je spremljala  predstavitev priložnostnih poštnih znamk, ki so izšle prav 25. marca 2011. Zbrane so pozdravili predsednik programskega odbora Collecte Mitja Lamut, direktor PE Ljubljana Pošte Slovenije Evgen Zadnik in načelnik Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana dr. Uroš Grilc. Predstavnik Pošte Slovenije je s predajo 5 albumov znamk, le-te dal tudi simbolično  v obtok.


 

COLLECTA BO OBDAROVALA!

(23. marec 2011)

 

srebrnikVsak obiskovalec bo ob nakupu vstopnice prejel kupon za sodelovanje v nagradni igri Collecte 2011. Vendar le tri bomo izžrebali za super nagrade, ki jih podarja Zlatarna Celje. Nagrade so:

 • 5g darilna ploščica iz zlata
 • 1g darilna ploščica iz zlata
 • srebrnik France Prešeren

Vaš obisk Collecte se bo morda obrestoval - in to dobesedno, zato ne zamudite priložnosti in se nam že v petek pridružite na Gospodarskem razstavišču!

Več o nagradni igri>>>

 5. COLLECTA ŽE PRIHODNJI TEDEN!
(18. marec 2011)


tloris 2011Najrazličnejše zbirateljske predmete boste na letošnji Collecti lahko kupili od več kot 130 sodelujočih iz kar 14 evropskih držav. Poleg tega boste obiskovalci lahko na Recepciji na vhodu na prireditev kupili priložnostne materiale Collecte 2011.

Priložnostni filatelistični in drugi materiali Collecte 2011:

 znamka 2011  razglednica 2011  ovojnica 2011  maksimum 2011
priložnostna
znamka 2011
priložnostna razglednica
2011
ovojnica s
priložnostno
znamko 2011
maksimum
karta 2011SEJEMSKI KATALOG RAZKRIVA PESTRO DOGAJANJE

(14. marec 2011)

foto_katalog2011Kaj vse ponuja letošnja, že 5. Collecta, razkriva uraden katalog prireditve. Kratek uvid v raznolik svet zbirateljstva si lahko ogledate na spodnji povezavi:

pdfkatalog Collecte 2011>>> (.pdf 12.1MB)


 

NAJVEČJA RAZSTAVA BAKUGAN FIGURIC V SLOVENIJI NA LETOŠNJI COLLECTI

(8. marec 2011)

Vaši najmlajši zagotovo poznajo Bakugan bojevnike, pravo senzacijo kroglic, ki se ob stiku s kovino transformirajo v bojevnike. Na Collecti bo na ogled največja razstava v Sloveniji doslej, kjer si bodo otroci lahko ogledali prek 600 različnih Bakugan figuric ter drugih zanimivosti iz sveta Bakuganov.

Več>>>
 Foto: Rdeči
Dragonoid

Foto: Rjavi Gorem

Foto: Modri Preyas

Foto: Paket iger

 DRAŽBA STARIH KNJIG IN TISKOV
(9. marec 2011)

Antikvariat Glavan pripravlja v soboto, 26. marca ob 12. uri zanimiv dražbeni izbor, ki obsega stare otroške knjige, bibliofilske izdaje, knjižne redkosti in zanimivosti, knjige s podpisi ustvarjalcev in ilegalne partizanske tiske.

Ogled predmetov za dražbo bo uro pred njenim začetkom. Katalog s slikovnim gradivom je na ogled na spodnji povezavi:

pdfDražbeni katalog>>> (.pdf 279KB)

 


 

PEREČA VPRAŠANJA O KULTURNI DEDIŠČINI TUDI NA COLLECTI

(4. marec 2011)

Na letošnji Collecti bo na okrogli mizi tekla beseda o perečem Zakonu o varstvu kulturne dediščine in njegovem vplivu na numizmatiko v Sloveniji. Številni gosti iz Ministrstva za kulturo, direktorata za kulturno dediščino, Narodnega muzeja Slovenije in Numizmatičnega društva Slovenije bodo razpravljali o zakonski opredelitvi izvora numizmatičnega materiala, o nakupu in prodaji, o lastništvu numizmatičnega materiala ipd.

Več>>>ZNAN JE BOGAT PROGRAM!

(25. februar 2011)

Collecta vsem svojim obiskovalcem ob peti obletnici  ponuja na ogled raznolike zbirateljske predmete, tematsko razstavo na temo knjige ter dražbo, ravno tako povezano s knjigo. Obiskovalci se bodo lahko posvetovali o vrednosti lastnih zbirk, pobrskali med zbirateljskimi predmeti več kot 130 razstavljavcev iz 14 evrospkih držav ter kupovali osnovne pripomočke za zbiranje (pincete, povečevalna stekla, albume idr.), ki jih bodo ponjali priznani trgovci.

Ne zamudite:

Za vse, ki doma hranite zbirke, ne poznate pa njihovega izvora in cene, bodo na različnih razstavnih prostorih poznavalci na voljo za ocenjevanje predmetov>>>.ZADNJI ROK ZA PRIJAVO JE 25. FEBRUAR 2011

(11. februar 2011)


Svoje sodelovanje na 5. mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta  lahko potrdite le še do 25. februarja 2011.

V Vabilu k sodelovanju, ki je dostopno na spodnji povezavi, boste našli predstavitev oblik sodelovanja na sejmu ter cenik:
Prijavnico lahko najhitreje oddate na spodnji povezavi:

Seznam vseh tistih, ki so sodelovanje na 5. Collecti že potrdili si lahko ogledate na spodnji povezavi:


COLLECTIN PROGRAM V ZNAMENJU KNJIGE

(4. februar 2011)

Unesco je naziv Svetovne prestolnice knjige v letu 2010 podelil Ljubljani. Aktivna promocija knjig in spodbujanja znanja traja v Ljubljani od 23. aprila 2010 do 23. aprila 2011. Tudi programski odbor Collecte se je odločil, da naredi nekaj v počastitev tega naziva in program Collecte poveže s knjigo kot temeljno nosilko znanja.

V okviru tematske razstave »Vsepovsod knjiga« si bodo obiskovalci lahko ogledali podpise slovenskih kulturnikov na poštnih nakaznicah iz leta 1901, redke slovenske pesniške zbirke, ki so izšle do leta 1945, knjižne sopotnike (podstavki, kazalke, ovitki, obtežilniki),  prstne lutke ob literarnih predlogah, znamke na temo knjige, knjižne kazalke, Ex librise, Zlato knjigo s podpisi znanih Slovencev, pesnike in pisatelje, obeležene na kovancih idr. 

Antikvariat Glavan pripravlja dražbo starih knjig in tiskov. S knjigo pa bomo povezali tudi otroške delavnice.

 PRIDRUŽITE SE NAM NA 5. COLLECTI!

(4. januar 2011)

foto_coll11_VabiloKljub temu, da se zadnji prijavni rok za Collecto 2011 še ni zaključil, je sodelovanje potrdilo veliko število zbirateljev in trgovcev iz enajstih držav. To dokazuje, da postaja Collecta eden izmed pomembnejših sejmov tega dela Evrope, ki ga tako slovenski kot tudi tuji zbiratelji nestrpno pričakujejo.

Pridružite se številnim zbirateljem in trgovcem tudi vi! Prijave sprejemamo le še do 25. februarja 2011!

Vse možnosti sodelovanja si lahko ogledate v Vabilu k sodelovanju na spodnji povezavi:


Prijavnico lahko najhitreje oddate na spodnji povezavi:

IZKORISTITE 5 % POPUST V PRVEM PRIJAVNEM ROKU

(17. november 2010)

 

Prvi prijavni rok za sodelovanje na Collecti 2011 je 3. december 2010.

Vsem, ki se boste odločili za najem mize ali opremljenega razstavnega prostora v prvem prijavnem roku, zagotavljamo 5 % popust.

Vse možnosti sodelovanja si lahko ogledate v Vabilu k sodelovanju na spodnji povezavi:


Prijavnico lahko najhitreje oddate na spodnji povezavi:

 


 

VABILO K SODELOVANJU COLLECTI 2011

(12. maj 2010)


foto_coll11_VabiloCollecta v letu 2011 praznuje 5. obletnico in vsekakor bomo veseli, če se nam boste v tem jubilejnem letu med 25. in 27. marcem v prestolnici Slovenije, natančneje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pridružili tudi vi.

Občudovali, kupovali in prodajali
boste lahko razglednice, star denar, znamke, antikvitete, telefonske kartice, militaristične predmete, minerale, fosile, dragulje, gramofonske plošče, zgoščenke, vžigalične škatlice, kinder in pez figurice, stripe in številne druge drobne zbirke. Collecta bo zagotovo obogatena z zanimivo tematsko razstavo ter spremljajočim programom, ki bo zadovoljil še tako zahtevnega obiskovalca.


Vabimo vas, da se nam pridružite in skupaj z nami oblikujete 5. Collecto!


Vse možnosti sodelovanja si lahko ogledate v Vabilu k sodelovanju na spodnji povezavi:

pdfVabilo k sodelovanju na Collecto 2011>>> (.pdf 1.5MB)

Prijavnico lahko najhitreje oddate na spodnji povezavi:


 

 

COLLECTA 2010


REZULTATI MLADINSKE FILATELISTIČNE RAZSTAVE

(13. april 2010)

Letošnja Collecta je svoja vrata odprla tudi mladinski filatelistični razstavi, na kateri so sodelovali učenci filatelističnih krožkov, ki delujejo na slovenskih osnovnih šolah in člani filatelističnih društev. Razstava je bila tekmovalne narave, zato so eksponate ocenjevali sodniki, registrirani pri Filatelistični zvezi Slovenije.

Rezultate si lahko ogledate na spodnji povezavi:

pdfRezultati mladinske filatelistične razstave (.pdf 50KB)KONEC TEDNA MINIL V DRUŽBI ŠTEVILNIH ZBIRK

(28. marec 2010)

Collecta '10, 4. Mednarodni sejem zbirateljstva, je ob 16. uri uspešno zaprla svoja vrata. V družbi kar številnih obiskovalcev, veliko je Collecto obiskalo v organizirani skupini, je trgovalo, ocenjevalo in nakupovalo 122 zbirateljev in trgovcev in kar 13 različnih držav.

V tematskih razstavah smo spoznavali svet in domovino, koncertne citre, stare poštne znamke, avtomobilčke, reprodukcijo bankovcev iz 18. in 19. stoletja, ki so krožili tudi na današnjem slovenskem ozemlju, šolske urnike, učlila, stare knjige ter trud in delo otrok v Državni mladinski filatelistični razstavi.

Posebnost Collecte so bile številne delavnice in novosti. Pošta Slovenije je predstavila 2. sklop znamk izdanih 26. marca, predstavili smo priložnostno ovojnico, znamko in razglednico Collecte 2010, družba Moro je na ogled postavila 12,44 kg težko zlato palico in zbirko slovenskih zlatih ter srebrnih kovancev. Zbirateljski kotiček pa je gostil veliko otrok v delavnicah izpiranja zlata in filatelije.

Collecta se z letošnjim letom poslavlja, svoja vrata pa ponovno odpira od 25. do 27. marca 2011.

Utrinke z letošnje Collecte si lahko ogledate v Fotogaleriji>>>.

 
Nagradna igra COLLECTA zaključena

(6. april 2010)

Zaključili smo nagradno igro 4. Mednarodnega sejma Collecta. Kdo vse so nagrajenci si lahko ogledate tukaj>>.

Nagrajencem čestitamo in jim želimo veliko prijetnih zbirateljskih trenutkov.

 Zbirateljski kotiček v starih tiskih in zlatu

(27. marec 2010)

Navdušenci starih knjig in tiskov so si lahko v Zbirateljskem kotičku ob 12. uri v ogledali in na dražbi Antikvariata Glavan kupili stare knjige in tiske. Otroci, ki so najprej lahko v zlatonosnem dravskem pesku poiskali zlato, ga opazovali podmikroskopom in delce zlata odnesli domov. Več>>>

Jutrišnji nedeljski dan vam še vedno omogoča vstop v magični svet filatelije, numizmatike, starih tiskov, stripov, telefonskih kartic, citer in še masičesa drugega, zato ne zamudite te priložnosti, in se še zadnji popeljite po Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča.

Z jutrišnjim dnem se tudi zaključi prodaja priložnostnih znamk, ovojnic, razlglednic in maksimum kart Collecte 2010.

foto_sobota    foto_izpiranje-zlata    foto_drazba-glavan
 sobotna gneča
   delavnica izpiranja zlata
   dražba Antikvariata GlavanPrvi Collectin dan v znamenju številnih dogodkov

(26. marec 2010)

foto_otvoritev4. mednarodni sejem zbirateljstva je ob 12. uri končno odprl svoja vrata. Odprtje Collecte je potekalo v Povodnem možu, kjer je Pošta Slovenije skupaj s predsednikom programskega odbora Collecte Mitjo Lamutom vse navzoče, med njimi tudi Češkega veleposlanika Petra Voznico, pozdravila in jim predstavila znamke izdane na današnji dan. Obenem so si obiskovalci v Marmorni dvorani na predstavitvenem prostoru slovenske družbe Moro lahko prvič v Sloveniji ogledali London Good Delivery Bar, 12,44 kg težko in 330.000 EUR vredno zlato palico.

S svojim obiskom so Collecto počastili številni obiskovalci, med njimi tudi dijaki Biotehniškega centra Ljubljana, za katere smo pripravili voden ogled po tematski razstavi Spoznavajmo svet in domovino.

Kaj pripravljamo v jutrišnjem dnevu?
foto_zlata-palica   foto_coll-1.dan    foto-BIC
Razkritje zlate palice   nakupi in prodaja   obisk dijakov BIC LjubljanaJutri ob 12.00 bomo skupaj pokukali v zbirateljski svet

(25. marec 2010)

Pridružite se nam na slavnostnem odprtju Collecte, ki bo jutri ob 12.15 v dvorani Povodni mož. Zbrane bosta pozdravila predsenik programskega odbora Collecte Mitja Lamut in predsednik Komisije za izdajo poštnih vrednotnic Vinko Filipič, ki bo hkrati predstavil tudi priložnostne znamke, izdane prvi dan letošnje Collecte.Katalog Collecte 2010

(19. marec 2010)

Sprehodite se skozi letošnji Katalog prireditve in spoznajte, kaj vse si boste lahko ogledali na letošnjem mednarodnem zbirateljskem sejmu.

Katalog je dostopen na spodnji povezavi:
pdfKatalog prireditve>> (.pdf 10.3MB)


Prestiž in dobrodelnost na Collecti

(17. marec 2010)

Družba Moro & Kunst bo Sloveniji prvič predstavila London Good delivery bar, 12,44 kg težko zlato palico, katere vrednost je ocenjena na več kot 330.000 EUR (odvisno od gibanja cene zlata na svetovni borzi). Good delivery je mednarodni standard kvalitete zlatih in srebrnih naložbenih palic. Kovnicam plemenitih kovin ga ob zadostitvi visokih standardov podeli neodvisno združenje LBMA (London Bullion Market As.), ki deluje v okviru Londonske borze.

Vsak obiskovalec, ki bo dvignil 12,44 kg težko zlato palico, bo doniral Fundaciji Moro (www.morofoundation.org), ki podpira več kot 300 študentov mednarodnega IB programa iz 40 držav sveta v Sloveniji.Program Collecte 2010

(15. marec 2010)

V sklopu Collecte 2010 se bo na prodajno-razstavnih prostorih predstavilo nekaj več kot 110 zbirateljev in trgovcev. Ogledati pa si bo mogoče tudi:
 • Dražbo starih knjig, ki jo pripravlja Antikvariat Glavan
(več si lahko preberete tukaj >>>),
 • Državno mladinsko filatelistično razstavo

(več si lahko preberete tukaj >>>>),

 • Tematsko razstavo z naslovom "Spoznavajmo svet in domovino"
(več si lahko preberete tukaj >>>),
 • Gostujočo razstavo bankovcev, ki jo pripravlja European Numismatic Association iz Prage
(več si lahko preberete tukaj >>>),
 • Delavnice, namenjene otrokom, kjer bodo spoznavali filatelijo s pomočjo pisanja pisem, ustvarjali stripe in iskali zlato v zlatonosnem dravskem pesku
(več si lahko preberete tukaj >>>).
 • Svetovalnico, kjer bodo strokovnjaki ocenjevali numizmatične in filatelistične predmete
(več si lahko preberete tukaj >>>).


Gostujoča razstava Evropskega numizmatičnega društva (ENA) na Collecti

(12. marec 2010)

foto_bankovecLetošnja Collecta bo obiskovalcem ponudila prav posebno gostujočo razstavo bankovcev po katalogu češkega numizmatika Vladimirja Filipa. Razstava prikazuje reprodukcije papirnatih bankovcev, ki so krožili na Avstrijskem med leti 1759 in 1918 tudi na današnjem slovenskem in češkem ozemlju. Bankovci so prikazani kronološko, v nekaj primerih so poleg obstoječih, postavljeni na ogled tudi sočasni ponaredki bankovcev, ki so krožili v tedanjem času. Katalog je brezplačen, knjigo pa bo mogoče kupiti na razstavnem prostoru ENE.


 

Znan je seznam zbirateljev in trgovcev v letu 2010

(5. marec 2010)

4. mednarodni sejem zbirateljstva bo postregel z bogato sejemsko razstavo. Doslej se nam je pridružilo kar 109 zbirateljevin trgovcev iz kar 12 različnih evropskih držav.

Seznam zbirateljev in trgovcev, ki ga dnevno osvežujemo, si lahko ogledate tukaj>>>.

V kratkem bomo objavili tudi program obsejemskega dogajanja - tematska razstava, dražba, predstavitve idr.

 

COLLECTA 2009


Collecta 09 po treh dneh zaprla svoja vrata

(30. marec 2009)

Obiskovalci in sodelujoči so Collecto 09 zapustili polni vtisov. Po treh dnevih raznolikega dogajanja, iskanja, primerjav in nakupov različnih eksponatov je Collecta uspešno zaključena. Deževen konec tedna ni odvrnil 9700 obiskovalcev in 140 sodelujočih iz Slovenije in tujine, da so na Gospodarskem razstavišču obiskali 3. Mednarodni sejem zbirateljstva.

foto_Collecta09   foto_Collecta09_dunajski
        filharmonik   foto_Collecta09_otroski koticek

Dogajalo je veliko tako v predavalnicah, na predstavitvenih prostorih, veliko otrok nas je obiskalo v Otroškem kotičku, predstavile so se založbe in še in še. V petek smo skupaj z družbo Moro odkrili največji evropski zlat kovanec, v petek in soboto smo gostili dve predavanji in dražbi.

Razstavo Slovenika si je ogledalo veliko obiskovalcev, saj je na ogled postavila veliko pomembnih zgodovinskih trenutkov, kot so ujme na slovenskem, delo našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna, 100 let staro lokomotivo, fosile in minerale različnih obdobij, figurice, med katerimi tudi znamenito pez fogurico Elvisa Presleya in še in še.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje.

Vabimo vas, da še naprej spremljate našo spletno stran, saj bomo kmalu objavili termin 4. Mednarodnega sejma zbirateljstva.

Več foto utrinkov si oglejte v Fotogaleriji, dostopni tukaj.

Foto1: gneča na razstavnih prostorih v Marmorni dvorani (B)
Foto2: predstavitev kovanca Dunajski filharmonik
Foto3: Filatelistična delavnica v Otroškem kotičku


Prvi dan je minil v znamenju številnih obiskovalcev

(28. marec 2009)

foto_Collecta_1.dan_Lara PetkovsekVčerajšnji otvoritveni dan je pritegnil mnoge zbiratelje, strokovnjake in številne druge obiskovalce, ki jih zanima tako svet zbirateljstva, kot zanimive zbirke, ki so in bodo postavljene na ogled in nakup še danes in jutri.
foto_Collecta09_2.dan_prestavitev znamk_Lara_PetkovsekPošta Slovenije je v predavalnici vodila posebno predstavitev. G. Bojan Bračič je ob glasbeni spremljavi Sadeža ob 18. uri predstavil zbirko poštnih znamk, izdanih na včerajšnji dan (znamke izdane 27. marca 2009).

Danes bo še posebej pestro, saj bodo potekale številne aktivnosti.  Družba Moro in Schoeller Münzhandel bosta odkrili največji evropski zlat kovanec, Dunajski filharmoniker. Kovanec bo odkrit na predstavitvenem prostoru družbe Moro v Marmorni dvorani (B) Gospodarskega razstavišča ob 11. uri, na ogled pa bo postavljen do nedelje do 15. ure.

Hkrati vas vabimo v kletne prostore Marmorne dvorane. Med 10. in 13. uro se bodo lahko otroci v Otroškem kotičku udeležili filatelistične delavnice, skozi cel dan pa ustvarjali z barvicami in znamkami. V predavalnico vas vabimo k spremljanju dražb. Ob 11. uri jo bo vodil Antikvariat Glavan, ob 14. uri pa  Dražbena hiša Fock & Pirc. Ob 16.30 uri pa ne zamudite predavanja dr. Mihe Jerška o jantarju.

Oblačen konec tedna lahko poživijo barve slikovitega dogajanja na Collecti ... pridružite se nam.

Vstop prost!


Foto1: otvoritveni dan Collecte
Foto2:
predstavitev Pošte Slovenija


 

Collecta jutri že odpira svoja vrata

(26. marec 2009)

Jutri, 27. marca 2009 ob 12. uri odpira svoja vrata že tretji Mednarodni sejem zbirateljstva. Letošnja Collecta združuje 140 sodelujočih zbirateljev in trgovcev, tematsko razstavo Slovenika in zanimiv program v predavalnici. Hkrati lahko svojim najmlajšim spremljevalcem popestrite dogajanje v Otroškem kotičeku ali si ogledate Knjižni kotiček z izbrano literaturo za zbiratelje.

Collecta bo odprta za obiskovalce v petek, med 12. in 18. uro, v soboto in nedeljo pa med 9. in 18. uro.

Vabimo vas, da se nam pridružite v izbrano družbo zbirateljev, strokovnjakov in njihovih zbirk!

 

Osebna znamka Collecta ter priložnostna ovojnica in žigi

(24. marec 2009)

foto_ovojnica_znamka CollectaObiskovalce obveščamo, da smo za letošnjo Collecto pripravili:

      -   priložnostno ovojnico
      -   različne priložnostne žige
in
      -   osebno znamko Collecta.

Omenjene ovojnice z žigi in znamko ali posebej le znamko boste obiskovalci lahko kupili na recepciji ob vhodu na prireditev v preddverju Marmorne dvorane (dvorana B2).

 

Foto: ovojnica in osebna znamka CollectaPredstavitev največjega evropskega zlatega kovanca

(24. marec 2009)

Največji zlat kovanec, ki ga predstavljata družbi Moro in Schoeller Münzhandel bo za obiskovalce odkrit v soboto, 28. marca 2009 ob 11. uri (in ne že v petek, kot je bilo sprva objavljeno) v Marmorni dvorani (B) Gospodarskega razstavišča. Na ogled bo postavljen vse do nedelje.


Izšel je katalog letošnje Collecte

(17. marec 2009)

  Izšel je katalog letošnje Collecte, v katerem najdete:
 • seznam sodelujočih razstavljavcev in trgovcev s tlorisom sejemske razstave,
 • urnik in podrobnosti programa v predavalnici,
 • predstavitev letošnje tematske razstave Slovenika in otroškega kotička za najmlajše.

Katalog je v slovenskem in angleškem jeziku in je v PDF obliki dostopen na tej povezavi:pdfKatalog_Collecta2009 (.pdf 5.9MB)

Če bi želeli prejeti katalog v tiskani obliki, nam na info@collecta.si sporočite želeno število izvodov in naslov, kamor naj jih pošljemo, in poslali vam jih bomo po pošti.

Vsi sodelujoči na prireditvi boste svoj izvod kataloga v tiskani obliki prav tako prejeli po pošti na naslov, naveden na prijavnici.


Collecta obarvana z zlatom

(15. marec 2009)

foto_dunajskii_filharmonikNa tokratni Collecti bosta slovenska družba Moro in avstrijska družba Schoeller Münzhandel predstavila največji evropski zlat kovanec v lasti avstrijske nacionalne banke (Österreichische Nationalbank). T.i. Dunajski filharmonik, katerega tržna vrednost je ovrednotena na okoli 800.000 evrov, je izdelan iz čistega zlata, težak je 31 kilogramov in meri 37 centimetrov v premeru. Je največji zlat kovanec v Evropi, ki ga je avstrijska kovnica z 800 letno tradicijo Münze Österreich ob 15. obletnici izdaje dunajskih filharmonikov, izdelala v 15 kosih.

Prvič v Sloveniji bo kovanec postavljen obiskovalcem na ogled skozi vse tri dni prireditve na Collecti v Marmorni dvorani (B).

Pretopite se v zlate trenutke z nami!

Foto: dunajski FilharmonikKaj ponuja letošnja Collecta?

(3. marec2009)


Tudi letos  bomo na Collecti razstavili zanimive eksponate v okviru Tematske razstave Slovenika, pripravljamo pa še nekaj novosti - dražbo z Antikvariatom Glavan, dražbo z Dražbeno hišo Fock & Pirc in otroški kotiček, kjer bodo mladi spoznavali čare zbirateljstva.

V predavalnici boste lahko prisluhnili profesorju zgodovine Milanu Škrabcu, ki že 27 let zbira in preučuje stare razglednice in je avtor več knjig s tega področja, med drugim tudi knjige Slovenstvo na razglednicah, ki je pred kratkim izšla. Zagotovo pa bo marsikdo z veseljem prisluhnil predavanju o zlatu iz severa, t.i. jantarju, ki ga pripravlja dr. Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Ob zaključku prve dne Collecte pa navdušenci nad filatelijo zagotovo ne smete zamuditi predstavitev znamk izdanih na dan 27. marca 2009. Med njimi bo znamka, ki bo obeležila 90. obletnici izida prvih verigarjev.

Za vse tiste, ki vas zanima, s kom vse bo  mogoče letos trgovati na Collecti, smo pripravili seznam 139 prijavljenih zbirateljev in trgovcev.

Vabljeni!


Na Collecti že 122 prijavljenih

(26. februar 2009)


Zbirateljska zgodba se tudi letos odvija odlično. Do danes se je namreč prijavilo že 122 zbirateljev in trgovcev iz 14 evropskih držav.

Postanite tudi vi akter letošnje uspešne zgodbe in se prijavite do 6. marca 2009. Prijavnico lahko izpolnete tukaj.


Še niste rezervirali hotela?

(10. februar 2009)


Za to lahko poskrbimo mi. Naredili smo izobor najbližjih hotelov, različnih cenovnih razredov, ki so za vas pripravili posebne cene. Ponudbe hotelov si lahko ogledate in rezervirate tukaj.


Ne zamudite in se prijavite še danes!

(23. januar 2009)


Ugodnost, ki jo je ponujal prvi prijavni rok, je izkoristilo veliko število zbirateljev in trgovcev. Prejeli smo prijave nekaj manj kot 100 udeležencev iz 11 držav.

Postanite del Collecte tudi vi in se prijavite še danes!

 

Prijavnico lahko izpolnete tukaj.


Ne zamudite prvega prijavnega roka!

(14. januar 2009)

Collecta uspešno zasleduje svoj cilj – postati osrednje srečanje zbirateljev in trgovcev v JV Evropi.

Prijave na sejem prihajajo vsak dan in veseli smo, da je sodelovanje potrdilo že več kot 50 zbirateljev in trgovcev iz 11 držav.

Ne zamudite priložnosti in si zagotovite svoje mesto na Collecti 2009 tudi vi! Prvi prijavni rok, ki vam zagotavlja 5% popust pri najemu mize oz. razstavnega prostora je 16. januar 2009.

Prijavnico lahko izpolnete tukaj.


Collecta 2009

(12. maj 2008)

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na 3. Mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta, ki bo med 27. in 29. marcem 2009 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

V nadaljevanju si lahko preberete možne oblike sodelovanja in izpolnete prijavnico.

pdfVabilo k sodelovanju in prijavnica (.pdf 2.9MB)


 

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke