Event Partners:  
   
 
   
 
   
 
 
 
   
 
   

 
 
 
 
 
 

NOVICE: COLLECTA 2015

 

NAJAVLJAMO 10. COLLECTO!


(18. maj 2015)

Collecta, sejem, ki smo ga načrtovali in gradili 9 let, bo v letu 2016 praznovala častnih 10 let. Ob tej priložnosti lahko samo izrazimo, kako ponosni smo na dejstvo, da že 10 let ustvarjamo prostor, kjer se ne samo domača, temveč tudi tuja zbirateljska srenja vsako leto srečuje.

Navkljub velikemu spletnemu udoru v zbirateljsko področje, Collecta ostaja prostor, ki mu vsako leto zaupa več kot 140 razstavljavcev iz več kot 17 različnih držav.

Ostanite z nami, kajti prav kmalu bomo objavili vse potrebno za vašo prijavo na JUBILEJNO 10. COLLECTO, ki se bo odvila od 24. do 26. marca 2016 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani!

TUDI COLLECTA NA MINFOSU


(11. maj 2015)

Minuli konec tedna je potekal 43. MINFOS, srečanje ljubiteljev kamnov, mineralov in fosilov. Collecta se je predstavljala s t.i. UV-boxom, posebnim prostorom, v okviru katerega sta člana programskega odbora Collecte, dr. Miha Jeršek s Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Vojko Pavčič z Društva prijateljev mineralov in fosilov, postavila nekaj primerkov kalcita, mineralov idr., ki so se pod ultravijolično svetlobo prav posebej svetili.FOTO UTRINKI 9. COLLECTE (2015)


(2. april 2014)

Da je bil unovičen sejem zbirateljstva Collecta izjemno uspešen in zanimiv ter bogat s številnimi dogodki, pričajo tudi utrinki v naši fotogaleriji. Vabljeni, da si jih ogledate na spodnji povezavi:

 
 

9. COLLECTA ZAKLJUČENA


(28. marec 2015)

Po treh dneh izmenjevanja in trgovanja smo uspešno zaključili 9. Collecto. Letošnja Collecta je gostila 149 razstavljavcev iz 18 držav. Kar 6.100 obiskovalcev je lahko uživalo v pestrem sejemskem dogajanju, ki je že tradicionalno gostil zbiratelje vinilnih plošč, kaset, CD-jev, znamk, figuric, kovancev in bankovcev, razglednic, Kinder in Pez figuric, ipd., obenem pa se je lahko udeležilo 7 izobraževalnih dogodkov, med katerimi tudi dražbe starih knjig in tiskov v organizaciji Antikvariata Glavan in 8 dogodkov v okviru vzporednega programa, ki je gostil Slovensko kinoteko in Tehnični muzej Slovenije.

Edinstvenost Collecte pa je v letošnjem letu dokazala tudi bogata razstava. Kar 23 različnih tematsko obarvanih razstav je vse tri dni navduševalo obiskovalce, med njimi so najbolj izstopale zbirka vohunskih fotoaparatov, razstava projektorjev in kamer, razstava citer, prvič na ogled postavljena razstava osebnih znamk, ki jih je izdajala Pošta Slovenije, največja skavtska razstava znamk, ipd. ... obiskovalci pa so bili nadvse navdušeni tudi nad avtogrami legendarnega Mikija Mustra, ki je Collecto obsikal v petek, 27. marca.

Collecta je v okviru razstav obeležila tudi številne obletnice:
 • 200-letnico Janeza Puharja, svetovnega izumitelja fotografije na steklo in pionirja slovenske fotografije;
 • 110-letnico dr. Karola Grossmanna, v okviru katere je bil predvajan prvi slovenski film Na domačem vrtu;
 • 110-letnico Prešernovega spomenika v Ljubljani;
 • 90-letnico liustratorja Mikija Mustra;
 • 60-letnico Gospodarskega razstavišča.
Izjemen uspeh letošnje Collecte je dokaz, da je sejemsko trgovanje, ki omogoča oprijemljiv stik z gradivom, ki je na prodaj, druženje med obiskovalci in trgovci, izmenjava izkušenj in idej bistvena vrednotadogodka. Nove oblike izmenjave, kot je spletna prodaja, vnovič niso nadomestile pristnega človeškega stika.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem sodelujočim in obiskovalcem, ki so že 9. leto zapored utrdili pomen Collecte v zbirateljskem prostoru JV-Evrope.


Se vidimo na jubiljeni 10. Collecti
od 24. do 26. marca 2016!POGOVOR Z MIKIJEM MUSTROM OB 16. URI - SPREMENJENA LOKACIJA


(27. marec 2015)

Obiskovalci boste danes poleg bogatega sejemskega dogajanja lahko spremljali tudi številne dogodke v predavalnici. Ob 16. uri pa lahko v Marmorni dvorani na prostoru, št. 100, v živo spoznate avtorja številnih ilustracij in slikanic g. Mikija Mustra, ki v letošnjem letu praznuje zavidljivih 90 let.

Dobimo se danes ob 16. uri v Marmorni dvorani!


Vstop za otroke do 14. let brezplačen!


9. MEDNARODNI SEJEM ZBIRATELJSTVA DANES ODPIRA VRATA


(26. marec 2015)

Ob 12. uri se bodo odprla vrata 9. Collecte, ki b v letošnjem letu zbrala 130 zbirateljev iz 18 držav.  Zbiratelji in trgovci bodo izmenjevali kovance, znamke, fihurice, gramofonske plošče, kartice, stare knjige in tiske, antikvitete, material za zbiratelje ipd. Sejem bo obenem ponudil kar 23 tematsko obarvanih razstav, med njimi tudi razstavo Mikija Mustra, zbirko vohunskih fotoaparatov, priložnostnih srebrnikov Tine Maze, srebrnikov z delci Marsa in Lune, obeležili pa bomo tudi 110-letnico prvega slovenskega filma.

Ob 12.15. uri pa bo potekalo tudi uradno odprtje v PREDAVALNICI v dvorani POVODNI MOŽ (kletna dvorana B2). Ob kulturni spremljavi kvarteta Policijskega orkestra bodo vse navzoče pozdravili predsednik programskega odbora Collecte g. Mitja Lamut, direktor področja za mednarodne odnose PS in član Komisije za izdajo poštnih vrednotnic g. Marjan Osvald ter predsednik Filatelistične zveze Slovenije prof. dr. Peter Suhadolc.

Odpiralni čas:

 • četrtek, 26. marec, od 12. do 18. ure
 • petek, 27. marec, od 9. do 18. ure
 • sobota, od 9. do 18. ure

Vabljeni!Z NAKUPOM VSTOPNICE DO SREBRNIKA TINE MAZE!


(24. marec 2015)

 

Ne spreglejte izjemne priložnosti, ki vam jo prinaša obisk Collecte. Ob nakupu vstopnice na vhodu na sejem boste prejeli letak za sodeovanje v nagradni igri. Vse tri nagrade so priložnostni srebrniki TIne Maze! Urnik prodaje vstopnic in odpiralni čas je na voljo tukaj:

 

Vabljeni!


STE ŽE KDAJ DRŽALI DELČEK LUNE ALI MARSA?


(24. marec 2015)

Kamnine in kovanci, pravi posebneži v svetu numizmatike, od delčka Marsa, Lune, meteritov in tudi veličastnega Avstralskega kovanca, ki s svojo veličino delčkov meteorita opravičuje ponos vsakega zbiralca, bodo na voljo na razstavnem prostoru Silverland v dvorani B.

 

Z VIP VSTOPNICO DO VSTOPA PRED URADNIM ODPRTJEM


(17. marec 2015)

Vsi, ki bi želeli obsikati sejem pred uradnim odprtjem sejma (uradno se sejem odpre v četrtek, 26. marca 2015 ob 12. uri), lahko to storite tako, da naročite VIP vstopnico.

VIP vstopnica omogoča vstop dve uri pred odprtjem, torej v četrtek, 26. marca 2015, ob 10. uri:

 • Cena VIP vstopnice: 15 EUR
 • Naročilo VIP vstopnice: naročite >
 • Na dan dogodka boste vsi, ki ste naročili VIP vstopnico, na INFO TOČKI, prejeli priponko z vašim imenom in priimkom ter račun, ki ga morate poravnati pred vhodom.

Zagotovite si zgodnji vhod na sejem in naročite VIP vstopnico še danes!

 

OTROŠKI PROGRAM - do 14. leta brezplačen vstop


(13. marec 2015)

Šole in vrtci ter družine ste vsako leto sestavni del mednarodnega sejma zbirateljstva. Za vas smo priravili zanimive delavnice v petek, 27. marca, in številne razstave, ki bodo na ogled ves čas sejma. Česa ne smete spregledati?


Delavnice:

Lokacija: Povodni mož
Termin: petek, 27. marec 2015


 • Nariši svojo znamko skupaj s Pošto Slovenije (ob 8.30. uri);
 • izdelava in barvanje vrtavk, ki jih boste vrteli z vrvico in opazovali barvne učinke vrtenja (ob 10. in 11. uri)
 • delavnica spoznavanja pisanega sveta školjk skupaj z muzejem Čarobne školje iz Pirana (ob 12. uri);
 • spoznali boste lahko, zakaj je zabavno in zanimivo zbirati (ob 13. uri);
 • prisluhnili boste predavanju o moderni filateliji skupaj z dr. Veselkom Guštinom (ob 14. uri)
 • vsak dan ob različnih terminih pa boste lahko sodelovali v delavnici Kaj se skriva v zakladu na način, da boste v skupinicah raziskovali minerale
 • in prisluhnili uricam pravljic (V SOBOTO, na prostoru DR 3)).

Razstava:

Lokacija:  različne lokacije
Termin: vse dni

Skupaj z najmlajšimi si boste lahko ogledali:
 • razstavo ob 90-letnici Mikija Mustra (DR 13)
 • svet fluorescenčnih mineralov v t. i. UV-kabini (TR 9);
 • minerale, meteorite, kristale, fosile ipd. (TR 5);
 • razsavo policijske opreme in insignij (DR 1);
 • idrijske čipke, miniaturne kozolce, fotografije (DR 3);
 • najdaljšo skavtsko serijo znamk na svetu (DR 12).

Ocenjevanje družinskih zbirk:

Ne pozabite, da lahko na Collecto s seboj prinesete svoje domače in osebne zbirke in če ne poznate njene vrednosti vam bodo priskočili v pomoč naši poznavalci Numizmatičnega društva slovenije, Filatelističnega društva Ljubljana in številni drugi.

Otroci do 14. leta imajo brezplačen vstop!


Več informacij za obiskovalce TUKAJ.

 

MIKI MUSTER - SPOZNAJTE GA V ŽIVO


(12. marec 2015)

"Kdo od Slovencev ne pozna Zvitorepca, Lakotnika, Trdonje, medvedka Neewe, Ostrostrelca, Stezosledca, Zadnjega Mohikanca in ostalih junakov številnih stripov in slikanic? Pa nagajive zajčke s televizijskega Cikcaka, reklame za trgovino Mercator, Viki kremo, Čunga Lunga, Jelovico in drugih zgodbic? Avtor teh ljudskih stvaritev je Miki Muster, brez dvoma eden Najboljših ustvarjalcev in risarjev slikanic in stripov ter filmskih risank v slovenskem in evropskem merilu." (Vir: www.mikimuster.si)

Na letošnji Collecti boste lahko spoznali legendo slovenskega stripa Mikija Mustra, ki v letošnjem letu praznuje zavidljivih 90 let.

Sponzali ga boste lahko v petek, 27. marca 2015, ob 16. uri v dvorani Povodni mož Gospodarskega razstavišča (klet dvorane B2), ko bo na voljo za avtograme. Pole tega si boste lahko vse tri dni Collecte ogledovali njegovo razstavo (v organizaciji strip.art.nice Buch) in opravili nakup njegovih plakatov, slikanic ipd.
Vir fotografije: www.mikimuster.si

Več TUKAJ.

 

KATALOG DRAŽBE


(10. marec 2015)

V soboto, 28. marca 2015, bo ponovno potekala dražba starih knjig in tiskov, ki jo pripravlja Antikvariat Glavan. Na voljo bodo plakati od konca 19. stoletja do 80. let 20. stoletja, različni stripi Mikija Mustra in redke otroške knjige, prve izdaje, originalne fotografije.

Več informacij najdete TUKAJ.

 

ZNAN PROGRAM LETOŠNJE COLLECTE


(9. marec 2015)

Ne spreglejte letošnjega bogatega dogajanja na sejemskih tleh že 9. Collecte. Za vas pripravljamo bogato dogajanje! Od tematske razstave Svetloba in minerali, do zbirke slovenskih fosilov na znamkah, do UV-kabine, v kateri si bomo lahko ogledovali pisani svet kamnov, vse do razstave Janeza Puharja, izumitelja fotografije na steklo ... obeležili pa bomo kar nekaj obletnic - 60-letnico Gospodarskega razstaviša, 110-letnico Prešernovega spomenika, 90-letnico Mikija Mustra - spoznali ga boste lahko tudi v živo!

Kot vsako leto ne bo manjkal niti bogat program za otroke, sobotna dražba in kar nekaj predavanj o tem, zakaj zbirati o moderni filateliji.


 

 

PRILOŽNOSTNA GRADIVA


(7. marec 2015)

Že drugič smo k sodelovanju povabili znanega oblikovalca, ilustratorja in fotografa Matjaža Učakarja, ki je oblikoval že neštete priložnostne kovance za Banko Slovenije, priložnostne poštne znamke in ilustrirane dopisnice za Pošto Slovenije, Telekomove telefonske kartice in druge materiale. Učakar je ilustriral priložnostna gradiva sejma že leta 2013.

Avtor je o letošnjih priložnostnih gradivih povedal naslednje:
»Že sama tematika, kako na znamki prikazati poleg minerala tudi svetlobo, je bila svojevrsten izziv, saj mora biti znamka dovolj svetla in živahna, da je zanimiva za zbiralce. Svetloba ujeta v kristalnih lestencih, ki odseva barve po prostoru in stara vinilka, na katere naslovnici se svetlobni žarek skozi kristal razprši v mavrico, sta bila dokaj dobra podlaga za razmišljanje. Odločitev, da na znamki in ostalih filatelističnih izdelkih upodobim diamant s stilizirano mavrico je bila pravzaprav precej lahka, saj je dr. Miha Jeršek ta pojav prav lepo utemeljil«; »Vidna svetloba je sestavljena iz celega spektra mavričnih barv, kar lepo vidimo na mavrici, ko se svetloba lomi in razprši na drobnih dežnih kapljicah. Ob prehodu vidne svetlobe kristal, se del te svetlobe absorbira in barva kamna je povezana s seštevkom neabsorbiranih barv. V primeru brušenih kristalov, na primer diamanta, se zgodi dvoje: vidna svetloba se zaradi loma svetlobe na ostrih robovih fasetnega brusa razprši v vse spektralne barve, sama barva kamna pa je odraz absorpcije. Pri diamantu so običajno cenjeni povsem brezbarvni kamni, kar pomeni, da se svetloba v njih ne absorbira. V redkih primerih pa se del svetlobe absorbira in tedaj so tudi diamanti lahko obarvani. Najbolj cenjeni so rdeči, modri in zeleni, sledijo rožnati in nato drugih barv. To so redki dragulji in še posebno cenjeni s strani zbirateljev. Vsi ti pa imajo še vedno prisotno disperzijo svetlobe, kar pomeni, da so zelo atraktivni: imajo svojo barvo in vse spektralne barve, ki jim daje živahnost, še posebno, če se kamen vrti, kot na primer če je diamant brušen v obliki briljantnega brusa in ga nosimo v prstanu.«

 
 

20. FEBRUAR - ZADNJI PRIJAVNI ROK


(12. februar 2015)

 

 


Zadnji prijavni rok za sodelovanje na 9. mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta se izsteka 20. februarja. Collecta v letošnjem letu obljublja prav posebne dogodke - od tematkse razstave na temo mednarodnega leta svetlobe in svetlobnih tehnologij, do obeležitve različnih obletnic.

Trenutno je že potrdilo kar lepo število zbirateljev in trgovicev iz naslednjih držav: Španija, Avstrija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Indija, Italija, Litva, Madžarska, Makedonija, Nemčija, Slovenija, Srbija, Turčija ...


ODDAJTE ČIM PREJ SVOJO PRIJAVO:
PRIJAVNICE:

 
 

 

PRIJAVE ODPRTE


 (1. december 2014)

 

Prijave za sodelovanje na že 9. mednarodnem sejmu zbirateljstva so odprte. Samo lani je sodelovalo kar 150 razstavljavcev iz 16 držav, ki so tri dni trgovali in izmenjavali številne drobne zbirateljske predmete, izkušnje in ugodnosti. Kar 6.000 obiskovalcev je imelo priložnost prevertii ponudbo razstavljavcev, si ogledati tematsko razstavo in se udeležiti predavanj, dražbe ipd. Kot vsako leto so bili lahko priča tudi izjemnim svetovnim zbirkam.

Predstavite svojo ponudbo tudi sami in zakupite eno od možnosti sodelovanja:

 • najem ene ali več miz;
 • najem tipsko opremljenega razstavnega prostora;
 • oglaševanje v okviru prireditve in njenih tiskovin/spletne strani;
 • sponzoriranje prireditve;
 • najem vitrine ipd.
CENIK IN OBLIKE SODELOVANJA (s prijavnico):
PRIJAVNICE:
ROKI:
 • 11. december 2014: prvi prijavni rok, ki vam zagotavlja 5 % popust
 • 20. februar 2015: zadnji prijavni rok
Najhitrejši način za vašo prijavo je oddaja izpolnjene e-prijavnice, zato izkoristite prvi prijavni rok, ki se izteka 11. decembra še danes!

 
 

 

ZNAN TERMIN 9. COLLECTE (2015)


 (18. junij 2014)

 

Veseli smo, da so se v letu 2014 na največjem sejmu zbirateljstva v Sloveniji ponovno zbrali zbiratelji in trgovci iz 16 evropskih držav, ki so na ogled postavili številne dragocene zbirke in predmete. 6.000 obiskovalcev je imelo priložnost videti ponudbo rekordnega števila zbirateljev - zbralo se jih je namreč kar 150.

 

Veseli bomo, če boste z nami sooblikovali 9. Mednarodni sejem zbirateljstva COLLECTA, ki bo potekal od 26. do 28. marca 2015 že tradicionalno v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča v Ljubljani.

 

Več informacij o sejmu in oblikah sodelovanja bomo objavili kmalu, zato ostanite z nami!

 
 

PRILOŽNOSTNA GRADIVA 8. COLLECTE ŽE V SPLETNI TRGOVINI


(17. junij 2014)


Vsa priložnostna gradiva letošnje Collecte
so na voljo v spletni trgovini - nakupili boste lahko znamko v treh barvah, ovojnico, razglednico z dnevnimi žigi ali brez!

Pohitite in si zagotovite celotno zbirko!


 
 
Več novic si lahko preberete v Arhivu novic.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke