Event Partners:  
   
 
   
 
   
 
 
 
   
 
   

 
 
 
 
 
 
 
 

NOVICE

 

VSTOPITE V NAŠO E-TRGOVINO


(3. maj 2016)

V spletni trgovini Collecte lahko od današnjega dne opravite nakup osebnih filatelističnih gradiv Collecte 2016, obenem pa še skoraj vsa gradiva preteklih Collect.

Vabimo vas, da si ogledate vsa gradiva na povezavi spodaj:

 

SREČANJE ZBIRATELJEV PONOVNO V 2017!


(20. april 2016)

  

POHVALE IZ TUJINE


(13. april 2016)

V letošnjem letu je na Collecti sodelovala tudi pošta iz Kirgizije, ki je v Sloveniji sicer sodelovala prvič, a je stalen gost na tujih sejmih. V nadaljevanju, kaj je Maxim Ghiumiusliu, področni vodja Filatelije pri kirgiški pošti, povedal o sodelovanju na Collecti:

"Kaj lahko povemo o našem doživetju s Collecto? Da je bilo enostavno enkratno! Sama organizacija dogodka je bila na vrhuncu, osebje, ki stoji za organizacijo je bilo zelo prijazno in pozorno, ves čas so nam bili na voljo za vso podporo in pomoč. Med drugim bi želeli poudariti še: odlično promocijo dogodka tako pred kot med dogodkom /... / Želeli bi, da bi bili filatelistični dogodki bolj podobni Collecti, kjer bivajo naravna, prijetna armosfera, zaradi česar smo se počutili, kot doma."

Maximu se zahvaljujemo za lepe besede in si želimo, da bi se v prihodnjih letih predstavile tudi druge evropske ali svetovne pošte!
 
 

JUBILEJNA COLLECTA ZAKLJUČENA


(29. marec 2016)

Po treh dneh izmenjevanja in trgovanja smo uspešno zaključili jubilejno 10. Collecto. Letošnja Collecta je gostila 133 razstavljavcev iz 20 držav. Več kot 6.000 obiskovalcev je lahko uživalo v pestrem sejemskem dogajanju, ki je že tradicionalno gostil zbiratelje vinilnih plošč, kaset, CD-jev, znamk, figuric, kovancev in bankovcev, razglednic, Kinder in Pez figuric, ipd., obenem pa se je lahko udeležilo 4 izobraževalnih dogodkov, med katerimi tudi dražbe starih knjig in tiskov v organizaciji Antikvariata Glavan. Ves čas je Prirodoslovni muzej Slovenije izvajal še  delavnico spiranja zlata, potekal pa je tudi otroški  program.

Collecta je prvič gostila posebno razstavo ob svoji jubilejni, zlati, ediciji, kjer smo na ogled postavili prvi bankovec na svetu, prvo slovensko znamko in celovito zbirko kovancev in bankovcev, izdanih ob 25-letnici države. Kot običajno so člani programskega odbora in nekaj posameznikov, zasebnih zbirateljev, organizirali številne tematske razstave.

Polni Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča sta ponovno dokaz, da je zbirateljstvo pomemben konjiček tako s stališča trgovanja kot tudi s stališča kulturne dediščnine - vsak zbiratelj s svojim preciznim očesom, in izredno natančnostjo ter strastjo do iskanja in razkrivanja zgodovinskih dogodkov, ohranja bogato kulturo posamezne države.

Ob uspešno zaključeni jubilejni Collecti se zahvaljujemo vsem sodelujočim in obiskovalcem, ki so že 10. leto zapored utrdili pomen Collecte v zbirateljskem prostoru JV-Evrope.


PODELITEV PRIZNANJ ZA DOLGOLETNO SODELOVANJE


(25. marec 2016)

Collecta  zagotovo ne bi bila to kar je - odličen dogodek za vse strastne zbiralce - brez velikega števila oseb, ki so jo skpaj z organizatorji gradili, razviali, predvsem pa v njej videli potencial tudi tedaj, ko so bili drugi skeptiči. V ta namen smo v imeu organizatorja, družbe Proevent, podelili priznanja za dolgoletno sodelovanje in vsem tistim razstavljvcem, ki so sodelovali na dogodku vseh 10 let. Med njimi so bili:

Prejemniki priznanj za dolgoletno sodelovanje:
 • Mitja Lamut, predsednik programskega odbora Collecte
 • Janez Andrejc, član programskega odbora Collecte
 • mag. Bojan Bračič, član programskega odbora Collecte
 • Rok Glavan, član programskega odbora Collecte
 • Dr. Veselko Guštin, član programskega odbora Collecte
 • Dr. Miha Jeršek, član programskega odbora Collecte
 • Vojko Pavčič, član programskega odbora Collecte
 • Tone Simončič, član programskega odbora Collecte
 • Zmago Tančič, član programskega odbora Collecte
 • Lilli Beden, Pošta Slovenije
 • Simona Koser Šavora, Pošta Slovenije
 • Darko Lončarič, Pošta Slovenije
 • Mišo Gorič, razglednice
 • Andrej Glavica, član Proeventa v pokoju
 • Matjaž Učakar, oblikovalec
Zlati razstavljavci - prejmniki priznanj za vseh 10 let sodelovanja:
 • Antikvariat Glavan
 • Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije
 • Filatelistična zveza Slovenije
 • Masta trade d. o. o.
 • Numizmatično društvo Slovenije
 • Phila filatelija Ljubljana d. o. o.
 • Philadria d. o. o.
 • Pošta Slovenije d. o. o.
Fotogalerijo podelitev si lahko ogledate TUKAJ.

Vsem prejemnikom priznanj se iskreno zahvaljujemo!


10. COLLECTA TUDI URADNO ODPRTA


(24. marec 2016)

 
Številni obsikovalci so izkoristili vstop že dve uri pred odprtjem   Predstavitev znamk na uradnem odprtju 10. Collecte
 
Slavnostni prerez traku, ki je oznanil uradno odprtje 10. Collecte   Trgovanje se je nadaljevalo tudi popoldne
     
Ostale fotoutrinke si oglejte na Facebook strani Collecte >

Collecta je odprta še v petek in soboto, ko se boste lahko udeležili kar dveh predavanj, dražbe, si ogledali vse razstave in izkoristili oba zbirateljska dneva za nakup, prodajo ali izmenjavo številnih zbirk. Pričakujemo vas od 9. do 18. ure.

JUBILEJNA 10. COLLECTA DANES ODPIRA VRATA!


(24. marec 2016)

Danes, četrtek, 24. marca 2016, ob 12. uri odpira vrata že 10. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta. Na sejmu se tokrat predstavlja več kot 130 zbirateljev in trgovcev iz 20 držav – Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Italije, Nemčije, Francije, Črne Gore, Bolgarije, BIH …

Tradicionalno boste obiskovalci na sejmu lahko kupovali in izmenjevali razglednice, znamke, denar, stripe, stare knjige in tiske, fosile, minerale, militaristične predmete, nakit, gramofonske plošče in telefonske kartice ter druge drobne predmete. Možno bo tudi vrednotenje osebnih, družinskih zbirk, zato lahko obiskovalci s seboj prinesete svoje zbirke bankovcev, kovancev, znamk, starih pisem, razglednic in ovojnic z znamkami in poštnimi žigi ter ostale drobne predmete, ki jih hranite, a ne poznate njihove vrednosti.


Na letošnjem sejmu bodo prisotne kar tri pošte- Pošta Slovenije, nemška Deutsche Post AG in Kyrgyz Express Post iz Kirgizije.

Odpiralni čas sejma:

 • četrtek, 24. marec, od 12. do 18. ure
 • petek, 25. marec, od 9. do 18. ure
 • sobota, 26. marec, od 9. do 18. ure


Vstopnice bodo na voljo na dan sejma (s pričetkom prodaje 30 minut pred odprtjem). Cena dnevne vstopnice 5 EUR. Več informacij in program TUKAJ.

 

 

ZAGOTOVITE SI VSTOP PRED URADNIM ODPRTJEM


(22. marec 2016)

Vsi, ki bi želeli vstopiti na Collecto 2 uri pred uradnim odprtjem sejma, natančneje v četrtek, 24. marca, ob 10. uri (in ne 12. uri, ko se sejem odpre), to lahko storite s prijavo VIP vstopnice.

Na balagajnah sejma vam bodo izdali VIP priponko in izdali račun.

Prijavo za VIP vstop lahko uredite TUKAJ.

 

 

IZKORISTITE OBISK COLLECTE ZA BOGATE NAGRADE!


(21. marec 2016)

Kot vrsto let, bo tudi v letošnjem letu vaš obisk Collecte morda še posebej zanimiv. Ob nakupu vstopnice voste namreč prejeli še nagradni letak za sodelovanje v veliki nagradni igri Collecte!

Skrinjico za žreb boste lahko našli v okviru sejma, srečna roka pa vas bo morda izžrebala za te nagrade:


Vstopnice bodo v prodaji na dan sejma (30 minut pred pričetkom).NEKAJ TUDI ZA ŠPORTNE NAVDUŠENCE


(21. marec 2016)

Na letošnji Collecti bo svojo zbirko navijaških šalov, zastavic in dresov predstavil tudi športni navdušenec zbiratelj Sandi Janjić. Ob skoraj vsakem obisku nogometnih tekem, mu uspe zbrati še šal ali zastavico. Zbirko teh, natančneje 80 navijaških šalov in 180 zastavic bo predstavil v šestih vitrinah na 10. Collecti.

Za rojstni dan njegovega tedaj 18-letnega Urbana pa je v dar dobil tudi uradni dres nogometnega kluba Atletico de Madrida. Slovenski igralec Jan Oblak, ki igra za omenjeni klub, je še poskrbel za podpise vseh igralcev.

Collecta odpira vrata v četrtek, 24. marca 2016, ob 12. uri! Trajala pa bo vse do sobote!

PRILOŽNOSTNA ZNAMKA, OVITEK IN ŽIG OB 10-LETNICI COLLECTE


(18. marec 2016)

V letošnjem letu je Pošta Slovenije poskrbela še za izid priložnostne poštne znamke ob 10-letnici Collecte. Znamko dopolnjuje ovitek prvega dne, ki je sestavljen iz znamke, ovitka z ilustracijo in žiga prvega dne, ki sta vsebinsko povezana z znamko. V bloku s poštno znamko so zajeti splošni zbirateljski predmeti v materialni obliki kot so na primer stare poštne znamke, antikvarne knjige, dragi kamni, razni ključi, kovanci … in drugo. Enako velja za ilustracijo na ovitku prvega dne. Gradivo bo možno nakupiti drugi dan sejma, natančneje od petka, 25. marca 2016 dalje.

Predstavitev znamka, ovitka in žiga bo potekala na uradnem odprtju sejma, za nakup pa bodo na voljo na razstavnem prostoru Pošte Slovenije v dvorani B.

Partner:
 

PRVI BANKOVEC NA SVETU NA COLLECTI


(16. marec 2016)

Letošnja Collecta bo prostor predstavitve prvega bankovca na svetu oz. bankovca, na osnovi katerega se je začelo uporabljati bankovce v svetovnem merilu.

Bankovec, dimenzije 22 cm x 34 cm, je iz 14. stoletja iz Kitajske, tiskan pa je bil na rižev papir. Bankovec je vključen v razstavo ob 10-letnici Collecte, ki jo pripravljamo skupaj z Numizmatičnim kabinetom Narodnega muzeja Slovenije in drugih zbiralcev.

Vabljeni v pester zbirateljski svet na 10. Collecti!
 
 

URADNI KATALOG OB 10-LETNICI SEJMA


(14. marec 2016)

Vabimo vas k ogledu uradnega kataloga Collecte, ki ga v letošnjem letu izdajamo v posebnem, večjem, formatu.

V katalogu boste našli seznam zbiralcev in trgovcev, celoten program v predavalnici, vključno s tradicionalno sobotno dražbo, opis vseh razstav, ter letošnjo novost.

Ob 10. obletnici smo pripravili tudi krajši sestavek o nastanku mednarodnega sejma zbirateljstva Collecta.

Katalog lahko naložite prek povezave pdfTUKAJ > (.pdf 5.8MB)
s klikom se prične prenos
   


PRVA CELOSTNA PREDSTAVITEV NUMIZMATIČNE ZBIRKE IZ OBDOBJA SAMOSTOJNE SLOVENIJE


(10. marec 2016)

Na 10. Collecti bomo skupaj z Numizmatičnim kabinetom NMS obeležili 25-letnico denarne samostojnosti Republike Slovenije. Na ogled bo postavljena PRVA CELOSTNA PREDSTAVITEV numizmatične zbirke bankovcev in kovancev iz obdobja samostojne Slovenije. Nekateri eksponati, kot na primer dokumentacija za izdelavo zasilne (bonske) serije iz leta 1990, bodo tokrat prvič javno predstavljeni.

Več o tej in drugih razstavah na voljo TUKAJ >.
 
 

OBJAVILI SMO PROGRAM


(10. marec 2016)

Ob 10. obletnici mednarodnega sejma Collecta, smo se skupaj s programskim odborom odločili, da bomo v letošnjem letu pripravili številne posebnosti. Tako nas poleg rednega sejemskega dela, kjer bodo številni trgovci in zbiratelji izmenjevali svoje zbirke, čaka še veliko bogatih razstav in zbirateljske posebnosti. Izpostavljamo samo nekatere:
 • posebna razstava ob 10-letnici Collecte, kjer bomo obeležili 25-letnico samostojne države;
 • delavnica izpiranja zlata;
 • tematska razstava "naj" v času, v okviru katere si bomo lahko ogledali Prešernovo poezijo z napako, razstavo najuspešnejšega oblikovalca znamk pri nas, se sprehodili skozi paleontološko in filatelistično gradivo z upodobitvijo jamskega medveda in še veliko drugega;
 • kot običajno pa bo veliko programa tudi v predavalnici, kjer bo potekala tradicionalna predstavitev znamk Pošte Slovenije in uradno odprtje 10. sejma, dražba Antikvariata Glavan ipd.
Ves program si lahko ogledate na spodnji povezavi, vstopnice bodo v prodaji na dan prireditve:
 
 

SEZNAM ZBIRATELJEV IN TRGOVCEV


(23. februar 2016)

 

Tudi v letošnjem letu je sodelovanje potrdilo že veliko število sodelujočih. Še vedno se lahko pridružite številnim trgovcem in zbirateljem iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Nemčije, Francije, Črne Gore, Srbije, Bolgarije, BIH, ki so se že prijavili!


V nadaljevanju najdete seznam zbirateljev in trgovcev, ki ga sproti dopolnjujemo:
 
 

COLLECTA PRAZNUJE ZLAT JUBILEJ -

PRIJAVE DO 20. FEBRUARJA!


(1. februar 2016)

 

10. mednarodni sejem zbirateljstva kar vabi k sodelovanju. Tokratni 10. jubilej bomo ponesli med novosti - skupaj s programskim odborom in Pošto Slovenije pripravljamo manjše presenečenje!

Collecta je v vseh letih delovanja postala edinstven dogodek na svetu, ki enkrat letno zbere zbiratelje najrazličnejših področij, redno izdaja svojo priložnostno znamko in drugo filatelistično gradivo ter pripravlja zanimive in slikovite tematske razstave, ob vsem tem pa skrbi še za to, da navdušuje mlade in bodoče zbiratelje! Na pocezavi spodaj si lahko preberete, kaj sodelujoči menijo o Collecti:


Pridružite se nam od 24. do 26. marca 2016 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani! Prijave zbiramo do 20. februarja 2016.

Topljo vabljeni na pomemben zbirateljski jubilej!


 

SODELUJTE NA JUBILEJNI 10. COLLECTI!


 (1. december 2015)

 

Prijave za sodelovanje na že 10. mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta, ki bo potekala od 24. do 26. marca 2016, so odprte. Samo lani je sodelovalo kar 150 razstavljavcev iz 16 držav, ki so tri dni trgovali in izmenjavali številne drobne zbirateljske predmete, izkušnje in ugodnosti. Kar 6.000 obiskovalcev je imelo priložnost prevertii ponudbo razstavljavcev, si ogledati tematsko razstavo in se udeležiti predavanj, dražbe ipd. Kot vsako leto so bili lahko priča tudi izjemnim svetovnim zbirkam.

Predstavite svojo ponudbo tudi sami in zakupite eno od možnosti sodelovanja:

 • najem ene ali več miz;
 • najem tipsko opremljenega razstavnega prostora;
 • oglaševanje v okviru prireditve in njenih tiskovin/spletne strani;
 • sponzoriranje prireditve;
 • najem vitrine ipd.
CENIK IN OBLIKE SODELOVANJA (s prijavnico):
PRIJAVNICE:
ROKI:
 • 11. december 2015: prvi prijavni rok, ki vam zagotavlja 5 % popust
 • 20. februar 2016: zadnji prijavni rok
Najhitrejši način za vašo prijavo je oddaja izpolnjene e-prijavnice, zato izkoristite prvi prijavni rok, ki se izteka 11. decembra še danes!

 
 


NAJAVLJAMO 10. COLLECTO!


(18. maj 2015)

Collecta, sejem, ki smo ga načrtovali in gradili 9 let, bo v letu 2016 praznovala častnih 10 let. Ob tej priložnosti lahko samo izrazimo, kako ponosni smo na dejstvo, da že 10 let ustvarjamo prostor, kjer se ne samo domača, temveč tudi tuja zbirateljska srenja vsako leto srečuje.

Navkljub velikemu spletnemu udoru v zbirateljsko področje, Collecta ostaja prostor, ki mu vsako leto zaupa več kot 140 razstavljavcev iz več kot 17 različnih držav.

Ostanite z nami, kajti prav kmalu bomo objavili vse potrebno za vašo prijavo na JUBILEJNO 10. COLLECTO, ki se bo odvila od 24. do 26. marca 2016 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani!

TUDI COLLECTA NA MINFOSU


(11. maj 2015)

Minuli konec tedna je potekal 43. MINFOS, srečanje ljubiteljev kamnov, mineralov in fosilov. Collecta se je predstavljala s t.i. UV-boxom, posebnim prostorom, v okviru katerega sta člana programskega odbora Collecte, dr. Miha Jeršek s Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Vojko Pavčič z Društva prijateljev mineralov in fosilov, postavila nekaj primerkov kalcita, mineralov idr., ki so se pod ultravijolično svetlobo prav posebej svetili.FOTO UTRINKI 9. COLLECTE (2015)


(2. april 2014)

Da je bil unovičen sejem zbirateljstva Collecta izjemno uspešen in zanimiv ter bogat s številnimi dogodki, pričajo tudi utrinki v naši fotogaleriji. Vabljeni, da si jih ogledate na spodnji povezavi:

 
 

9. COLLECTA ZAKLJUČENA


(28. marec 2015)

Po treh dneh izmenjevanja in trgovanja smo uspešno zaključili 9. Collecto. Letošnja Collecta je gostila 149 razstavljavcev iz 18 držav. Kar 6.100 obiskovalcev je lahko uživalo v pestrem sejemskem dogajanju, ki je že tradicionalno gostil zbiratelje vinilnih plošč, kaset, CD-jev, znamk, figuric, kovancev in bankovcev, razglednic, Kinder in Pez figuric, ipd., obenem pa se je lahko udeležilo 7 izobraževalnih dogodkov, med katerimi tudi dražbe starih knjig in tiskov v organizaciji Antikvariata Glavan in 8 dogodkov v okviru vzporednega programa, ki je gostil Slovensko kinoteko in Tehnični muzej Slovenije.

Edinstvenost Collecte pa je v letošnjem letu dokazala tudi bogata razstava. Kar 23 različnih tematsko obarvanih razstav je vse tri dni navduševalo obiskovalce, med njimi so najbolj izstopale zbirka vohunskih fotoaparatov, razstava projektorjev in kamer, razstava citer, prvič na ogled postavljena razstava osebnih znamk, ki jih je izdajala Pošta Slovenije, največja skavtska razstava znamk, ipd. ... obiskovalci pa so bili nadvse navdušeni tudi nad avtogrami legendarnega Mikija Mustra, ki je Collecto obsikal v petek, 27. marca.

Collecta je v okviru razstav obeležila tudi številne obletnice:
 • 200-letnico Janeza Puharja, svetovnega izumitelja fotografije na steklo in pionirja slovenske fotografije;
 • 110-letnico dr. Karola Grossmanna, v okviru katere je bil predvajan prvi slovenski film Na domačem vrtu;
 • 110-letnico Prešernovega spomenika v Ljubljani;
 • 90-letnico liustratorja Mikija Mustra;
 • 60-letnico Gospodarskega razstavišča.
Izjemen uspeh letošnje Collecte je dokaz, da je sejemsko trgovanje, ki omogoča oprijemljiv stik z gradivom, ki je na prodaj, druženje med obiskovalci in trgovci, izmenjava izkušenj in idej bistvena vrednotadogodka. Nove oblike izmenjave, kot je spletna prodaja, vnovič niso nadomestile pristnega človeškega stika.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem sodelujočim in obiskovalcem, ki so že 9. leto zapored utrdili pomen Collecte v zbirateljskem prostoru JV-Evrope.


Se vidimo na jubiljeni 10. Collecti
od 24. do 26. marca 2016!

 
 
Več novic si lahko preberete v Arhivu novic.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke